Proefvelden van ForFarmers

Eerste resultaten proef eiwitgewassen wisselend

9 Januari 2018 - Bart-Jan van Zandwijk

De eerste resultaten van de praktijkproef van ForFarmers met het telen van eiwitgewassen als grondstof voor veevoer zijn wisselend. Dat laat het bedrijf op dinsdag 9 januari weten in een persbericht.

In Nederland is de laatste jaren veel aandacht voor de zoektocht naar alternatieven voor buitenlandse soja als grondstof voor veevoer. Zo startte Agrifirm eerder ook al een proef met eiwitteelt. Het project van ForFarmers ging in 2016 van start en heeft als doel de sterktes en zwaktes van een 6-tal gewassen in beeld te brengen.

Droogte in het voorjaar had effect

Eerste resultaten
De winter van seizoen 2016/2017 kenmerkte zich door koude en warme periodes. Voor de winterveldbonen en –erwten leidde dit tot een hoog percentage uitwintering, wat onkruidgroei als gevolg had. Echter, de winterteelten kenden veel onkruidproblemen. Dit had de maken met het beperkte middelenpakket en de tegenvallende werking hiervan, als gevolg van de droogte in het voorjaar.

De eerste resultaten lijken aan te tonen dat de zomerveldbonen en de -erwten op zandgrond oogstzeker zijn. Het potentieel van een hogere opbrengst bij winterveldbonen en –erwten, ten opzichte van de zomerequivalenten, is in dit onderzoek niet naar voren gekomen.

Resultaten van sojateelt
Ook bij de sojabonenteelt is oogstzekerheid een punt van aandacht. Ondanks de vroegheid van de gezaaide rassen, is het gewas (mede door het natte weer) pas ver in oktober geoogst. De opbrengst kwam uit op 2 ton per hectare, een tegenvaller. Dat het resultaat tegenviel, had te maken met het droge voorjaar. Dat wordt bevestigd, gezien soja op de vochthoudende stukken wel volgens verwachting is gegroeid.

Het onderzoek zal in 2018 worden voortgezet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Nieuws Benoeming

ForFarmers vindt nieuwe CFO bij FrieslandCampina

Interview Pieter Wolleswinkel

ForFarmers wil na moeilijk jaar nu doorpakken

Nieuws Jaarcijfers 2023

ForFarmers sluit 2023 met nipt verlies af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden