Cijfers over 2017

Forse winsttoename bij Rabobank

15 Februari 2018 - Wouter Baan - 7 reacties

De nettowinst van de Rabobank is het afgelopen jaar met 32% gestegen tot €2,67 miljard. De bank dankt dit resultaat aan de aantrekkende economie en de lagere bedrijfslasten. De activiteiten in de Food & Agri leveren een positieve bijdrage aan het resultaat, al vormen de recente fraudeschandelen een smet.

Rabobank-topman Wiebe Draijer laat weten dat het economische herstel in Nederland een belangrijke bijdrage levert aan de forse toename van de nettowinst. In de kosten sneed de bank middels een reorganisatie in het personeel. Het aantal medewerkers daalde in 2017 met ruim 1.700 tot 43.810 fte. De doelstelling is om dit verder terug te brengen tot 38.500.

De rentewinst, verreweg de belangrijkste inkomstenbron van de bank, is ondanks de lage rente licht gestegen tot €8,84 miljard. Wat verder opvalt, is dat de bank geen kosten heeft gemaakt voor kredietverliezen. Dit daalde met €500 tot een positief resultaat van €190 miljoen. Draijer laat weten dat hij het nooit eerder heeft meegemaakt dat deze post een positief resultaat oplevert. Draijer: "Dit is een unieke situatie."

Rabobank neemt geen afscheid van fraudeurs 

Fraudeurs aanpakken
Met €98 miljard aan uitstaande kredieten in de Food- & Agribusiness is dit een van de belangrijkste aandachtsgebieden van de bank. De bank realiseert zich dat haar rol cruciaal is in het mondiale voedselvraagstuk. Fraude met rundveeregistratie en mest horen daar niet bij. Draijer: "Regels zijn regels en die mogen niet overtreden worden. De agrarische sector kan zich issues, die afstand creëren met de samenleving, absoluut niet permitteren."

Draijer laat weten dat de Rabobank geen afscheid neemt van fraudeurs. "Dit kan simpelweg niet, want bedrijven moeten immers een bank hebben." Wel zegt de topman van de bank dat de dienstverlening op deze bedrijven mogelijk wordt teruggeschroefd.

Klantevredenheid stijgt snel
De afgelopen 3 jaar heeft de klanttevredenheid enorme stappen gemaakt. Op een schaal van 100 punten is de index (voor zakelijke klanten) sinds 2014 met 40 punten gestegen tot 51 punten in 2017. Deze score moet volgens de bank nog verder omhoog. Ook wil de geldverstrekker het rendement op het geïnvesteerd vermogen opschroeven. Die steeg in 2017 dan wel tot 6,9%, maar dat is nog altijd onder de doelstelling van 8%.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Abonnee
WatIsWaar 15 Februari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10877580/forse-winsttoename-bij-rabobank][/url]
Raboman draijer zegt volgens boerderij dat het krediet van frauderende boeren wordt afgepakt en nu lees ik hier dat het mogelijk misschien kan wel teruggeschroefd wordt. Wat is nou waar?
IJsselmeerklei 15 Februari 2018
Prachtig, eigen schandalen afkopen voor miljoenen en dan vervolgens een ander de maat gaan nemen.
Misschien een goed idee als de gezonde klanten van de rabobank hun service behoefte van diezelfde bank ook eens flink terugschroeven, het is nogal een smet op het blazoen van de agrarische sector zo'n bank die vergeven is van de schandalen.
vanplateringen 15 Februari 2018
Ijsselmeerklei, zo is het en niet anders. Rabo volk? Het blijven schooiers.
arie 15 Februari 2018
Dit is geen winst dit hebben ze ons te weinig uit betaald of teveel afgenomen
Bas 17 Februari 2018
Is nog steeds een cooperatie toch? Dan weten ze ook wat meneer Raiffeisen daarmee precies bedoeld heeft hoop ik.Dus laat zien wat dit inhoud RABO.
petatje 17 Februari 2018
Bas schreef:
Is nog steeds een cooperatie toch? Dan weten ze ook wat meneer Raiffeisen daarmee precies bedoeld heeft hoop ik.Dus laat zien wat dit inhoud RABO.

Ja Bas, volgens henzelf zijn ze nog een cooperatie. Dat willen ze ook graag hun klanten, "leden" laten geloven. In de praktijk en organisatiestructuur is er weinig cooperatie meer aan. Wel zijn er miljarden die de oorspronkelijke leden ooit bij elkaar verdienden (vooral boeren) verspeeld aan waardeloze amerikaanse vastgoed portefeuilles die de top zonodig moest kopen om goede sier te maken van andermans geld. Deze waardepapieren bleken nog te slecht om in het kleinste kamertje te hangen.
beurswatcher 1 Maart 2018
Sommige coöperaties worden "to big to fail " .
Het veroorlooft volgens mij de vraag bij de leden of de nog niet zo lang geleden geregelde centralisatie niet beter teruggedraaid kan worden.
Nu gaat ieder lid mee in het grote speculeren van de top en betalen we allemaal hogere tarieven.
J L 1 Maart 2018
Criminele Organisatie
maakt boeren mondood die teveel weten over de praktijken van interpolis en hun eigen Taxateursvereniging de N.V.A.E
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden