ForFarmers in Oost-Europa

Knoop: 'We wilden de Poolse boot niet missen'

13 Maart 2018 - Wouter Baan

Met de overname van het Poolse mengvoerbedrijf Tasomix zet ForFarmers de stap naar een vijfde Europese land. Tijdens de presentatie van de jaarcijfers over 2017 in Lochem (Gelderland) laat CEO Yoram Knoop weten dat er bewust voor de Poolse markt is gekozen. "In Polen liggen kansen die wij niet willen missen."

ForFarmers kijkt tevreden terug op de resultaten van het afgelopen jaar, waarbij de operationele winst voor het eerst boven de €100 miljoen noteerde. Het verkochte voervolume steeg naar 9,6 miljoen ton. Knoop verzekerde daarbij dat de grens van 10 miljoen ton in de toekomst overschreden gaat worden. Met het overgenomen volume van Tasomix (joint venture) gebeurt dit mogelijk al snel. Wanneer de Poolse autoriteiten groen licht geven, haalt ForFarmers namelijk zo’n 400.000 ton extra mengvoer naar zich toe.

Polen is logische keuze
Volgens Knoop zijn er 3 redenen waarom ForFarmers neerstrijkt in Polen. Zo is er op de Poolse markt ruim 9 miljoen ton mengvoer te verdelen, waarvan 6,6 miljoen ton op de vrije markt. De pluimveesector in Polen is verreweg het grootst (60%) van alle diersectoren, en juist in dit diersegment ziet ForFarmers kansen. "Polen is de Europese exportmachine van pluimveevlees en daar wil ForFarmers van profiteren." Typerend voor de potentie is volgens Knoop dat steeds meer Westerse bedrijven, zoals Plukon, naar Polen trekken.

Polen is de Europese exportmachine van pluimveevlees 

Het volume dat Tasomix produceert, is grofweg onderverdeeld in 85% pluimvee en 15% rundvee en varkens. "Hierdoor ontstaat er binnen ForFarmers een logischere verdeling tussen rundvee, varkens en pluimvee." Knoop benadrukt verder dat de faciliteiten in Polen niet onderdoen aan Nederland. "De kennis die binnen Tasomix aanwezig is, kunnen wij ook in Nederland toepassen." De doelstelling van ForFarmers is om, ook in Polen, een leidende positie in te nemen. Andere overnames in Polen sluit Knoop daarom niet uit.

Nederland het belangrijkste
Ook in Nederland wil ForFarmers blijven groeien; zowel autonoom als door acquisities. "Wanneer een voerbedrijf bij ons aanklopt, dan gaan wij zeker praten." Nederland is overigens nog altijd verreweg de belangrijkste afzetmarkt met circa de helft van het verkochte voervolume. Ook de efficiëntie in Nederland ligt nog altijd mijlenver voor op de overige landen: Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk (VK).

Op de binnenlandse markt signaleert Jan Potijk, COO bij ForFarmers, een aantal trends. Zo neemt het aantal zelfmengers toe en worden de bedrijven steeds groter. "Deze bedrijven willen meer volume, maar willen minder betalen." Om die reden hebben mengvoerbedrijven behoefte aan schaalgrootte. Volgens Knoop wordt het daarom in de toekomst waarschijnlijk steeds moeilijker voor de kleinere mengvoerbedrijven.

Brexit biedt kansen
Een kras op het resultaat van ForFarmers is de volumedaling (-2%) en winstdaling (-9,9% tot €13,4 miljoen) in het VK. Knoop: "Hier hebben wij nog slagen te maken." Met een nieuwe COO en kostenbesparing hoopt ForFarmers die slag te gaan slaan. Wat de impact van de naderende brexit (maart 2019) precies gaat inhouden, durft Knoop niet te voorspellen. "Wij proberen klaar te zijn voor de mogelijke scenario’s."

ForFarmers verwacht op den duur vooral voordelen van de brexit. "De Britten zijn namelijk maar voor 60% zelfvoorzienend in voedsel (vlees), waardoor de productie kan toenemen." Volgens Knoop neemt hierdoor logischerwijs ook de vraag naar veevoer toe. "Het voordeel van extra productie in het VK levert waarschijnlijk meer op dan het nadeel van exportverlies in Nederland", aldus Knoop.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Nieuws Benoeming

ForFarmers vindt nieuwe CFO bij FrieslandCampina

Interview Pieter Wolleswinkel

ForFarmers wil na moeilijk jaar nu doorpakken

Nieuws Jaarcijfers 2023

ForFarmers sluit 2023 met nipt verlies af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden