Minister Klöckner

'Geen subsidie voor Duitse investeerders'

26 Maart 2018 - Niels van der Boom

Als het aan de nieuwe Duitse landbouwminister Julia Klöckner ligt, hoeven investeerders in landbouwgrond niet langer op steun vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) te rekenen. Ook gaat mogelijk de bedrijfsgrootte een rol spelen.

Julia Klöckner discussieert momenteel in Brussel over de toekomst van het GLB. Ze is een groot voorstander van de 2 pijlers die agrarisch ondernemers steunen. "De sociale druk op boeren is enorm. Hun taak gaat inmiddels verder dan simpelweg voedsel produceren", zo zegt ze in een interview met de krant Frankfurter Allgemeine.

Subsidie moet naar boeren. Niet naar hedgefondsen

Natuurbeheer gezamenlijk oppakken
"Onze boeren moeten ook de natuur en het landschap beheren; zaken van algemeen belang. Dit kost geld en daar mogen de boeren niet alleen voor opdraaien", zo meent ze. Het huidige beleid kent een vaste hectaretoeslag, ongeacht de bedrijfsgrootte. Of de minister hier vanaf wil, laat ze in het midden. "De brexit maakt het niet eenvoudiger om het GLB gefinancierd te krijgen. Het geld moet in ieder geval naar de boeren toe. Niet naar hedgefondsen", zo laat ze in het interview weten.

Subsidie naar gelang de bedrijfsgrootte is een punt dat in Brussel moet worden besproken. "Hoe groter het bedrijf, des te lager de kosten per hectare. Agrarische bedrijven hebben een belangrijke beheerdersrol op het platteland, ongeacht de bedrijfsgrootte. Dat kost geld. Een gezond platteland voorkomt leegloop van het landelijk gebied."

Geen subsidie voor investeerders
Ook in Duitsland zijn investeerders actief om landbouwgrond te kopen. Sommige Oost-Duitse deelstaten werken inmiddels aan regels om dit tegen te gaan. De Franse president Emmanuel Macron sprak zich eerder uit tegen soortgelijke praktijken. Ook Klöckner is stellig in haar mening: "In alle gevallen wil ik progressieve agrarische ondernemers steunen, maar investeringsfondsen hoeven wat mij betreft geen hectarepremie te ontvangen."

Ook over de discussie rondom gewasbeschermingsmiddelen is ze duidelijk. "Bijen zijn van levensbelang. In Duitsland leveren ze €2 miljard per jaar op door het bestuiven van gewassen. Voor mij is het duidelijk: is een middel (wetenschappelijk aangetoond) schadelijk voor de bijen, dan moet het worden verboden. Op glyfosaat voeren we een reductiestrategie. Inmiddels is het gebruik al 30% teruggedrongen in 5 jaar tijd. Precisielandbouw helpt ons bij verdere reducties. Daarnaast worden alternatieven gezocht."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Interview Johan Mostert

'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Toezeggen lukte wel in het GLB, betalen wordt lastig

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden