Proef Tiense Suiker

België krijgt biologische suikerbietenteelt

26 Maart 2018 - Niels van der Boom

De Belgische suikerbietenverwerker Tiense Suikerraffinaderij start dit jaar met de teelt van biologische suikerbieten. In 2019 moet een volwaardige teelt zijn opgezet. Moederbedrijf Südzucker ziet, net als andere Europese spelers, wel wat in een biologische suikermarkt.

Tiense Suikerraffinaderij start dit jaar met enkele proefvelden. Of die in Vlaanderen of Wallonië worden aangelegd, weet het nog niet. "Wellicht dat Waalse bioboeren zich meer tot de teelt aangetrokken voelen", zegt Erwin Boonen, directeur grondstoffen bij Tiense Suiker, tegen website Vilt.be. "Vlaamse biologische bedrijven richten zich meer op groenten en aardappelen."

Een volwaardige teelt kan pas in 2019 plaatsvinden. Seizoen 2018 is dan ook met name bedoeld om de interesse te peilen. Een bijkomend voordeel is dat er ook biologische bietenpulp wordt geproduceerd, welke biologische veehouders kunnen voeren.

Proefballonnetjes
In Duitsland en Oostenrijk worden al biologische suikerbieten geteeld en Nordzucker startte in 2017 met een proef in Duitsland. In Frankrijk zijn eveneens op beperkte schaal proeven uitgevoerd. De Europese verwerkers tasten de markt af met proefballonnetjes, in de hoop zo een nieuw kanaal aan te boren. Zij hopen dat dit financieel gezien meer oplevert dan de gangbare witte suiker.

Tussen 1999 en 2004 verwerkte Suiker Unie biologische bieten. Wat het serieuze project voornamelijk nekte, was het gebrek aan voldoende vraag. In 1 seizoen werd genoeg suiker voor 2 jaar geteeld. Toch houdt het de ontwikkelingen wel degelijk in de gaten. In Nederland worden op dit moment enkel biologische bieten geteeld voor de productie van appelstroop.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Biologisch

Bionext moet reorganiseren en stuurt directeur laan uit

Achtergrond Biologisch

'Biologische landbouw sluit ogen voor de feiten'

Nieuws biologisch

'Werd te makkelijk gedacht over groei biologisch'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden