3.500 hectare gezaaid

Geen vorstschade in vroeg gezaaide bieten

28 Maart 2018 - Niels van der Boom - 8 reacties

De zeer vroeg gezaaide suikerbieten hebben weinig tot geen hinder ondervonden van de nachtvorst. Ondanks de lage temperaturen zijn ze toch gaan kiemen. Vooral in Flevoland en Groningen zijn suikerbieten gezaaid; in totaal zo’n 3.500 hectare, zo meldt Suiker Unie.

De teller bij Suiker Unie stond maandag 26 maart op 3.500 hectare. Hiervan is 1.500 hectare uit de Groningse kleiregio Oldambt en 1.000 hectare uit Flevoland. De rest van Nederland is goed voor de overige 1.000 hectare. Gezien de verwachtingen voor slecht weer ligt het zaaiwerk voorlopig stil.

Mooie bovengrond
Na een flinke vorstperiode, gingen de eerste suikerbieten bij akkerbouwers op 5 maart de grond in. De grond is zeldzaam mooi na afgelopen winter. De bovengrond ligt er zeer mooi bij. Onderin droogt het echter slecht, waardoor veel akkerbouwers huiverig waren om te beginnen.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Akkerbouwers op de zware grond in het Oldambt leggen hun grond doorgaans al in de herfst klaar, waardoor zij vlot van start konden. Daarom is hier relatief veel gezaaid. Suiker Unie verwacht dat het lang duurt voordat de ondergrond ook bekwaam is. Ook op lichte gronden is dit het geval, waardoor hier nauwelijks wat gedaan is.

Langzame start
Procentueel gezien ligt de noordelijke kleiregio nu voorop (16% ingezaaid). Oostelijk en Zuidelijk Flevoland volgt met 15%. Gelderland staat met eveneens 15% op plaats 3. Aan het einde van week 12 zat 4% van het landelijk areaal in de grond. Dat is gelijk aan vorig jaar. Toen kon in week 13 een enorme slag worden geslagen, maar gezien de weersvooruitzichten zit dat er dit jaar niet in.

In 2013 hadden we voor het laatst met een laat voorjaar te maken voor de bieten. Toen zat rond deze tijd nauwelijks iets in de grond. Het zaaien kwam pas in week 14 op gang.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Student 28 Maart 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10878032/geen-vorstschade-in-vroeg-gezaaide-bieten][/url]
Iedereen kijkt naar de buurman en moet weer beginnen... je ziet trekkers bezig op percelen waar je de nattigheid vanaf de weg nog kan zien! De ondergrond is alles behalve droog maar goed dan kan het wel op Twitter gezet worden...
Abonnee
Robert 28 Maart 2018
De slag gemist?
Begin maart was hier de bovengrond droog en de ondergrond bevroren. Minder schade aan de ondergrond toebrengen lukt pas weer in mei. Maar ook dan kun je uitstekend bieten zaaien...
Abonnee
schieter 28 Maart 2018
we zien het wel wie de juiste beslissing heeft gemaakt. juli-aug is nog ver weg
Abonnee
DRollie 29 Maart 2018
We zullen zien hoeveel schieters straks.
afgestudeerde student 30 Maart 2018
Grond moet op bewerkingsdiepte voldoende droog zijn, ondergrond is niet van belang als je met de schop gaat graven kom je nooit aan de gang.
Abonnee
euro 30 Maart 2018
2 maart gezaaid de eerste komen boven
xx 30 Maart 2018
1 en 2 maart waren bij ons nog ijsdagen.
Volgens mij zaait dat toch niet zo lekker
bookeskook 30 Maart 2018
afgestudeerde student schreef:
Grond moet op bewerkingsdiepte voldoende droog zijn, ondergrond is niet van belang als je met de schop gaat graven kom je nooit aan de gang.

Maak je zaaiklaar met een drone of helicopter dan?!
Pieperboer 31 Maart 2018
bookeskook schreef:
afgestudeerde student schreef:
Grond moet op bewerkingsdiepte voldoende droog zijn, ondergrond is niet van belang als je met de schop gaat graven kom je nooit aan de gang.

Maak je zaaiklaar met een drone of helicopter dan?!

Is een afgestudeerde student, deze lieden snappen de praktijk vaak niet zo goed.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden