Zaaiwerk op achterstand

Inzaai suikerbieten toont bijzonder beeld

12 April 2018 - Niels van der Boom

Ondanks een wisselvallige week, is in week 14 toch zo’n 3.700 hectare suikerbieten gezaaid in Nederland. Cijfers van Suiker Unie tonen een bijzonder beeld. Zeeland, traditioneel koploper, komt dit voorjaar niet verder dan 1%.

Uit recente cijfers van de Bietenstatistiek, bijgehouden door Suiker Unie, blijkt dat aan de start van week 15 12,5% van het Nederlandse bietenareaal in de grond zat. Dat is het laagste percentage sinds 2010 (en de cijfers gaan niet verder terug).

Laat voorjaar
Het laatste late jaar was 2013, toen kon in de eerste week van april echter een flinke inhaalslag worden gemaakt. Dit jaar hebben akkerbouwers in het noordoosten van het land wel in week 14 kunnen zaaien. Hierdoor is er zo'n 3.700 hectare gezaaid. Het totaal komt daarmee op bijna 11.000 van de 86.000 hectare.

Het meest opvallend is de situatie in het zuidwesten van Nederland. In Zeeuws-Vlaanderen is namelijk pas minder dan 1% gezaaid. De overige Zeeuwse eilanden komen ook niet verder dan 1%. Noord- en Zuid-Holland zijn goed voor 5% en West-Brabant voor 7%. Ook in Limburg is minder dan 10% gezaaid.

10

procent

is maximaal gezaaid in Limburg

Gelderland koploper
In de provincie Flevoland konden aanvankelijk de meeste bieten worden gezaaid. Akkerbouwers waren daar eind maart al aan de slag gegaan, maar regen gooide roet in het eten. Dit terwijl de noordoostelijke gronden bespaard bleven. Op de noordelijke klei zit 1/3 in de grond en op de zandgrond is dat 13%, ten opzichte van 2% de week ervoor. Met 40% blijft Gelderland procentueel gezien koploper.

Korstvorming
Stevige onweersbuien gooien in het zuiden van Nederland roet in het eten. Zowel in het zuidwesten als zuidoosten viel lokaal een stevige bui. Soms gingen die gepaard met hagel. Akkerbouwers die reeds bieten hebben gezaaid, vrezen vooral voor een flinke korst. "Het voordeel van vroeg zaaien is dat je ook vroeg kunt overzaaien", reageert een getroffen bietenteler laconiek. Voor gewasschade wordt niet direct gevreesd.

Bietentelers in het midden en noorden kunnen ondertussen doorrijden met de zaaimachines. Zij zijn de dans net ontsprongen. Nieuwe onweersbuien ontwikkelen zich woensdag en kunnen vooral in Midden-Nederland toeslaan. Het KNMI heeft daarom code geel afgegeven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden