Beste campagne ooit

Tereos betaalt €28,40 per ton suikerbieten

19 April 2018 - Anne Jan Doorn

Tereos, de grootste suikerbietenverwerker van Frankrijk, heeft 18 april een definitieve bietenprijs van €28,40 per ton aan. Dit is 14% hoger dan de prijs die werd aangekondigd toen de contracten werden ondertekend.

Deze gemiddelde prognoseprijs omvat de basisprijs, betaalde premies voor de afgelopen campagne en de rente op aandelen. In het kader van het einde van de quota en de opheffing van de minimumprijs in Europa, heeft Tereos een contractmodel voorgesteld op basis van een minimumprijs van €25 per ton.

Ook de campagne van 2018 zullen de 12.000 leden van de coöperatie Tereos een gegarandeerde minimumprijs van €25 per ton krijgen, om de leden te beschermen tegen de hoge prijsvolatiliteit tijdens de eerste twee jaar van de marktliberalisatie.

Beste campagne ooit
Eerder werd al bekend dat Tereos de beste campagne ooit achter de rug heeft. Tijdens de 145 campagnedagen werd ruim 20 miljoen ton bieten verwerkt, een stijging van 30% ten opzichte van de vorige oogst. Dit werd in 2017 gedaan op een areaal van 215.000 hectare bieten, fors meer dan het gehele Nederlandse areaal.

In Nederland kregen de bietentelers van Royal Cosun €45,62 per ton uitbetaald over 2017. In Nederland wordt het komende jaar een behoorlijk lagere prijs voor suikerbieten verwacht. "Ik verwacht dat we de €40 per ton net halen, of misschien zelfs net niet. We blijven in ieder geval wel boven de basisprijs van 2017 (€32,50 per ton)”, dat zei Dirk de Lugt, voorzitter van de raad van beheer van Cosun.  

De bieten voor de komende campagne zijn ook in Frankrijk al boven:

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden