Cijfers van het CBS

Melkveehouder het vaakst in business met partner

21 April 2018 - Redactie Boerenbusiness

Partners die samen een bedrijf runnen. In de agrarische sector komt dat veel vaker voor dan in andere sectoren. Dit blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral melkveehouders werken graag samen met hun partner.

In 2015 waren er ruim 124.000 bedrijven waarbij de eigenaren fiscaal partner van elkaar zijn, zo meldt het CBS. Van alle sectoren werden de agrarische bedrijven het vaakst gerund door stellen, namelijk 1/3 van de bedrijven. Op de tweede plaats staat de horeca-sector, waar bij 1/4 van de bedrijven een stel aan het roer staat.

Top 10
De agrarische sector is goed voor 4 plaatsen in de top 10 van bedrijven met stellen aan de top. Met name de melkveehouderij blijkt een prima sector te zijn om met je partner samen te werken. Met 9.590 bedrijven staan de melkveehouders met kop en schouders bovenaan.

Op plaats 4 staan de telers van groenten en knolgewassen (3.300 bedrijven). De rundveehouders zonder melkvee zijn goed voor plaats 7, met 2.120 bedrijven. De varkenshouders zijn hekkensluiters van deze top 10 met 1.950 bedrijven.

Fiscale partners
Volgens het CBS zijn fiscale partners stellen die een geregistreerde relatie hebben. Ze zijn getrouwd, geregistreerd partner of hebben een samenlevingscontract. Samen eigenaar zijn, gebeurt het vaakst onder de rechtsvorm Vennootschap onder Firma (VOF) (ruim 75.000) gevallen. Deze samenwerkingsvorm staat ook wel bekend als de man-vrouwfirma. In ruim 90% van de gevallen gaat het om bedrijven waar minder dan 10 personen werkzaam zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden