Veel geld naar weinig boeren

Verdeling GLB-toeslagen in EU is scheef

25 April 2018 - Anne Jan Doorn - 6 reacties

Circa 75% van de boeren in de Europese Unie (EU) ontving in 2015 minder dan €5.000 aan GLB-toeslagen. Daartegenover staat dat 0,2% van de Europese boeren meer dan €150.000 kreeg uitbetaald. Dit blijkt uit een rapport van Wageningen Economic Research (WUR).

De groep die meer dan €150.000 ontving, bestaat uit zo’n 16.000 boeren; waarvan 100 Nederlandse boeren. Ongeveer 1/4 van de 75% boeren die minder dan €5.000 ontvingen, kregen minder €500 bijgeschreven. 

In 2015 ontving 81% van de boeren in de EU 20% van de inkomenstoeslagen. Een grote groep boeren ontvangt dus relatief weinig toeslagen, terwijl een kleine groep boeren juist relatief veel toeslagen krijgt. 

56

procent

van Nederlandse boeren ontvangt 20% van de toeslagen 

Nederland minder ongelijk
In Nederland is de verdeling minder ongelijk dan het Europese gemiddelde. In 2015 ontving 56% van de boeren in ons land 20% van de toeslagen. Nederland is staat daarmee op de derde plaats voor wat betreft landen waar het GLB-geld het meest evenredig verdeeld wordt. België en Frankrijk scoren vergelijkbaar met Nederland.

In Duitsland krijgt een opvallend groot aandeel van de boeren slechts 20% van het GLB-geld. Slowakije en Tsjechië scoren het slechtst. Daar gaat ongeveer 90% van het GLB geld naar 20% van de boeren. Deze scheve verdeling komt doordat de groep boeren met weinig hectares in de EU veel groter is dan de groep met veel hectares. Ook land-specifieke elementen zoals gekoppelde betalingen spelen mee.

Volgens de studie vormen de toeslagen circa 33% van het gezinsinkomen bij de lagere inkomensklassen, terwijl dit percentage 50% bedraagt voor de hogere inkomens.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
hans 25 April 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10878335/verdeling-glb-toeslagen-in-eu-is-scheef][/url]
Waarom maar blijven praten over BOEREN ?? Iedereen weet toch allang dat de grote sommen naar aanverwante industrieen of transporteurs gaan. Daarnaast zijn de grootgrondbezitters van huis uit, de adelstand, natuurlijk ook geen boer, maar vangen wel de grote bedragen.
grondworm 25 April 2018
Je moet niet naar alle boeren kijken , maar alleen naar boeren die voor 100% hun inkomen uit hun bedrijf halen.
Anders krijg je een verkeerd beeld op de zaak.
Wiebra 26 April 2018
Je hebt leugens, grove leugens en statistieken. Deze uitdrukking betekent dat je met behulp van statische hulpmiddelen kunt aantonen wat je wilt. Het is namelijk standaard dat van een groep met een normale spreiding de bovenste 20% altijd 80% vertegenwoordigd. 20% van de werkgevers geven aan 80% van de bevolking werk. 20% van de belastingbetalers brengen 80% van de belastingen op. Een procentje meer of minder is ook mogelijk.

De GLB-inkomenssteun had NOOIT ingevoerd moeten worden. De volgende generatie moet veel meer voor de grond betalen en grote afnemers zwaaien telers met de inkomenssteun om de oren om vervolgens minder te gaan betalen. Onlangs publiceerde Cosun in hun magazine (2/2018) op blz. 4 de volgende zin: "De gekoppelde steun helpt de telers vaak niet, omdat de fabrikanten er rekening mee houden bij de vaststelling van de bietenprijs"
jos 29 April 2018
Ik ben van mening dat GLB. geld naar de echte boeren moeten die ook al het risico in de landbouw nemen . Tegenwoordig zie je steeds meer bungalow boeren. Een andere optie is geleidelijk afschaffen. Maar dan moet men er wel voor zorgen dat de producten kostend dekkend zijn.
bas 30 April 2018
Een beetje rapport begint met een uitleg over het hoe en waarom van het glb.Dit is waarschijnlijk weer zo,n onderzoek met een voorgeprogrammeerde uitkomst.Ook tachtig procent van alle bekeuringen gaan naar twintig procent van de weggebruikers.Dit zegt toch ook helemaal niets over het hoe of waarom.
Abonnee
3897 2 Mei 2018
De toeslagen remmen de ontwikkelingen. Oude en/of kleine boeren blijven "boer" omdat de toeslagen een risicoloze inkomensaanvulling geven. De jonge generatie moet nog meer betalen om hun bedrijf te ontwikkelen
Kjol 2 Mei 2018
GLB geld zal nooit afgeschaft worden, dan loopt de helft van het Europese platteland leeg. Hele gebieden in bijvoorbeeld Frankrijk en Spanje drijven op dit geld, vergeet ook Oost-Europa niet. NL kan wel wat willem maar daar gaan die grote lidstaten nooit mee akkoord. Het is heel eenvoudig, NL zal meer aan de EU moeten gaan afdragen, zie de EU als een coöperatie. Het is meebetalen en de lusten en lasten ervaren of opkrassen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Interview Johan Mostert

'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Toezeggen lukte wel in het GLB, betalen wordt lastig

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden