Special Gewastour week 22

Eindelijk regen op het perceel in Spijk

31 Mei 2018 - Anne Jan Doorn

In de provincie Groningen is het al langere tijd plaatselijk behoorlijk droog. Het perceel in het noorden van Groningen (Spijk) had daar ook last van. Deze week viel er eindelijk wat regen.

Op het 7 hectare grote perceel is woensdag 30 mei circa 15 millimeter regen gevallen. Dat was de eerste bui in bijna 3 weken tijd. Waar boeren elders dus last hebben van veel te veel regen, was het hier juist gewenst.

De aardappelen staan in Spijk in zware klei (47% afslibbaar) met een organisch stofgehalte van 2,3% en een pH van 7,2. Voordat de aardappelen er stonden, heeft er wintertarwe gestaan met als onderzaai Engels Raaigras. Het perceel ligt dichtbij een provinciale weg.

Werkzaamheden
In september 2017 is er 40 kuub rundveedrijfmest per hectare uitgereden. Het ploegen heeft begin november plaatsgevonden en medio mei zijn de aardappelen gepoot met een bekermachine. Dit op 33 centimeter afstand van elkaar. Daarvoor was de grond licht losgemaakt. Kopeggen en frezen werd in 1 werkgang gedaan, later zijn nog ruggen gefreesd.

Tijdlijn:
Datum Activiteit
September 2017 Rundveedrijfmest uitgereden
6 november 2017 Ploegen
16 mei 2018 Pootbedbereiding en poten 
18 mei 2018 Ruggen frezen en 250 kilo stikstof per hectare
31 mei 2018 Eerste planten komen boven

Klik hier om terug te gaan naar de pagina van de Gewastour.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden