Nieuws Energie

Subsidie voor grond onder zonnepark vervalt

28 Juni 2018 - Anne Jan Doorn - 3 reacties

De subsidies op de grond onder zonneparken zullen vervallen. Dat schrijft minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) in een antwoord op Kamervragen. Verder wil de minister energietransitie vooral overlaten aan de marktpartijen.

Tot nog toe werd €2.500 subsidie per hectare verstrekt voor de grond onder de zonnepanelen. Vanaf het najaar zal Wiebes er echter op sturen dat deze subsidie vervalt. Anders zou er min of meer subsidie verstrekt worden voor het opkopen van grond.

De aanleiding voor de keuze van minister Wiebes is de ophef rondom PowerField (een ontwikkelaar van zonneparken) door berichtgeving in het NRC. PowerField zou grond namelijk aankopen voor zonneparken om deze grond vervolgens duurder verkopen. Inmiddels is bekendgemaakt dat PowerField hiermee stopt.

Schaarse grond
Een heikel punt is echter dat grond schaars is en dat de grondprijs hoog is. Er zou oneerlijke concurrentie ontstaan wanneer de ontwikkelaars van zonneparken door de subsidies een betere concurrentiepositie krijgen, ten opzichte van boeren. Ook de grondvergoeding voor windenergie op land zal jaarlijks verlaagd worden. 

Eerder is al besloten dat een Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) ingesteld zal worden om meer inzicht te krijgen in de grondvergoedingen voor hernieuwbare energie. Volgens Wiebes zal de energietransitie met name overgelaten moeten worden aan private partijen. Zij kunnen er namelijk voor zorgen dat de kosten van de energietransitie zo laag mogelijk worden gehouden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Piet 28 Juni 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10879090/subsidie-voor-grond-onder-zonnepark-vervalt][/url]
2500 is toch bijna
Kjol 29 Juni 2018
Als diezelfde overheid grond verpacht aan boeren vragen ze toch echt meer dan € 2500,/ ha dacht ik. Als een boer verpacht mag het dus niks opleveren.
Berry 29 Juni 2018
Het is toch zo dat de grondkosten niet meer meegenomen worden in de berekening van de sde. De boer kan nog steeds vragen wat hij wil . Alleen de de project ontwikkelaar iets mínder verdienen.
janv 2 Juli 2018
Al met al een grote geldverspilling, er moet meer onderzoek worden
gedaan met het omgaan en verwerken van kern energie en afval.
We zijn nu met ons allen , met een "" wijsneus "' voorop helemaal aan
het doordraaien. De natuur is ALTIJD aan het veranderen .
Daar kan de mens niets aan tegen houden !
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden