Analyse Akkerbouwindex

Index veert op door aardappelprijs

4 Juli 2018 - Niels van der Boom

Net als in de maand mei is het de aardappeltermijnmarkt die de Countus Akkerbouwindex in juni vormgeeft. Een dip in de slotkoers van het aprilcontract is direct merkbaar in het indexcijfer. Ook de prijsvorming van voertarwe biedt een beetje steun. Echter, van de uien hoeft de Index niets te verwachten.

De Countus Akkerbouwindex stond in week 21 op een niveau van 94,8 punten, fors hoger dan de 67 punten van 1 jaar eerder. In de eerste 3 weken van juni verloor de Index een beetje terrein. Het ging van 94,3 punten in week 22, naar 88,6 punten in week 23. Vervolgens liep het weer naar boven, tot 90,4 punten in week 26.

Een dip op de termijnmarkt is direct zichtbaar

Aardappeltermijnmarkt
De slotkoers van het aprilcontract op de EEX aardappeltermijnmarkt weerspiegelt het verloop van de Index. Een dip in de prijsvorming is dan ook direct zichtbaar. Vanaf 7 juni ging deze weer omhoog tot €16,20 per 100 kilo op 12 juni. Langzaam steeg de slotkoers verder door, met een hoogtepunt van €18 op 29 juni. Het hoogste niveau in ruim 1 jaar tijd.

De prijs van EU-voertarwe bereikte woendag 30 mei zijn hoogtepunt van €191 per ton. Gedurende juni leverde de tarweprijs steeds iets meer in. Eind juni stond de prijs €13 lager (€178 per ton). De invloed op de Akkerbouwindex is echter relatief gering.

De beursnotering in Emmeloord voor zaaiuien (30% grof) is wel een belangrijk ingrediënt voor de Index. De maand mei werd afgesloten met een prijs van €5 per 100 kilo en gedurende juni daalde het prijsniveau naar €3 per 100 kilo. De fors hogere aardappeltermijnmarkt maakt dit meer dan goed.

Samenstelling
De Countus Akkerbouwindex wordt samengesteld uit diverse bronnen. Enerzijds is dat de prijsvorming van de akkerbouwgewassen: consumptieaardappelen, zaaiuien, voertarwe, pootaardappelen en suikerbieten. Anderzijds telt ook het areaal en de hectareopbrengst mee. Hoe groter het areaal, des te belangrijker het financiële resultaat wordt meegewogen.

Het CBS maakte eind juni bekend dan het consumptieaardappelareaal toegenomen is. Het areaal zaaiuien ligt bijna 4% lager en er is ook minder tarwe ingezaaid. De oppervlakte suikerbieten is gelijk. De Index houdt rekening met deze nieuwe cijfers; opbrengstcijfers ontbreken, net als de prijs voor suikerbieten. Tot deze bekend zijn worden cijfers van 2017 gebruikt.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De Index buigt rond week 29 naar boven of naar beneden af.

Beslissend moment
Juli is veelal een beslissende maand voor de Index. In de bovenstaande grafiek is te zien dat de lijn in week 29 (eind juli) naar boven of beneden afbuigt. In de afgelopen 6 jaar dook de koers 3 keer naar beneden en steeg hij 3 keer. Het jaar 2018 staat tot dusver nog steeds op een relatief laag cijfer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden