Nieuws Gewasbescherming

360 ton namaakmiddelen in beslag genomen

16 Juli 2018 - Anne Jan Doorn

Europol heeft 360 ton namaakgewasbeschermingsmiddelen in beslag genomen. Het is de grootste inbeslagname ooit op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen.

Tijdens een operatie waarbij verschillende havens, vluchthavens en grenzen van 27 landen (onder meer van Nederland) gecontroleerd werden op de verkoop en import van namaakpesticiden, zijn neppe gewasbeschermingsmiddelen in beslag genomen. Het ging niet alleen om namaakmiddelen, maar ook om inbreuken op intellectuele eigendomsrechten en illegale handel.

Illegale handel in de EU
Gewasbeschermingsmiddelen zijn een van de meest gereguleerde producten ter wereld en kunnen in de Europese Unie (EU) alleen worden verhandeld en gebruikt als de producten veilig en geautoriseerd zijn. De Europese directeur van de Crop Protection Association, Graeme Taylor zei in een verklaring dat de EU bijna 14% van de wereldwijde illegale en vervalste pesticidemarkt in handen heeft.

Dat is niet alleen een probleem voor de originele bedrijven, maar het levert ook risico's op voor gezondheid en milieu. Dit omdat dergelijke producten niet getest zijn volgens de strenge veiligheidsvoorschriften die er voor de toegelaten middelen zijn.

Verlies voor EU
Ook betekenen de nagemaakte pesticiden een verlies van €1,3 miljard per jaar. Volgens Europol kan met de 360 ton gewasbeschermingsmiddelen 48.000 vierkante kilometer gespoten worden, wat ongeveer de grote is van het Verenigd Koninkrijk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden