Nieuws Droogte 2018

Beregening subsidiëren in Duitsland

24 Juli 2018 - Niels van der Boom

De Duitse deelstaat Beieren stopt extra geld in het verbeteren van de drinkwatervoorziening en de beregeningsmogelijkheden voor boeren. Daarvoor maakt de lokale overheid €9 miljoen vrij. Het hoopt dat de landelijke overheid beregeningsmogelijkheden mee gaat subsidiëren.

De plannen komen van CSU-minister Marcel Huber, die verantwoordelijk is voor het milieu. De lokale overheid wil vanaf 2019 zo'n €9 miljoen investeren. Enerzijds om Beieren beter bestand te maken tegen klimaatverandering en anderzijds om de drinkwatervoorziening en mogelijkheden voor beregening te verbeteren. Als het aan Huber ligt, wordt Beieren een modelregio voor de landbouw.

Netwerk voor beregening
Een voorbeeld van de maatregelen is het aanleggen en uitbouwen van pijpleidingen voor de drinkwatervoorziening. De plannen strekten eerder tot 2025, maar dat wil Huber uitbouwen naar 2035. Op die manier kan hij laten zien dat er echt naar de lange termijn wordt gekeken.

Voor de landbouwsector slaat hij de handen ineen met het Beierse ministerie van Landbouw. Zo moeten de boeren geholpen worden door een subsidie op nieuwe waterbesparende technieken voor beregening. Ook gaat de overheid bekijken of het kan bijdragen aan het uitbouwen van een beregeningsnetwerk.

De overheidsdienst 'Hochwasser-Dienst' is met name bekend bij boeren en burgers. Ook de veel minder bekende 'Niedrigwasser-Dienst' moet uitgebreid worden, zodat in tijden van droogte snel kan worden geschakeld. Boeren kunnen hier tevens terecht voor advies.

Buffer
Enkele decennia geleden werd het 'Fränkischen Seenplatte' aangelegd, een meer dat wordt gevuld met water uit het Main-Donaukanaal. Het kan vooral in Noord-Beieren extra water leveren. Als het aan Huber ligt, komt er meer buffercapaciteit voor drink- en beregeningswater.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden