Shutterstock

Nieuws Brede weersverzekering

Verlies voor Vereinigte Hagel door droogte

21 November 2018 - Anne Jan Doorn

Verzekeringsmaatschappij Vereinigte Hagel moet dit jaar voor het eerst meer schade gaan uitbetalen dan dat er aan premie binnen is gekomen. Dit heeft te maken met het feit dat er dit seizoen vaak beroep is gedaan op de brede weersverzekering.

Ruim 80% van de boeren die bij Vereinigte Hagel een verzekering heeft afgesloten, heeft dit jaar een schadeclaim ingediend. Dit heeft met name te maken met de droogteperiode van afgelopen zomer. Het grootste deel van deze schademeldingen is inmiddels uitbetaald.

Geen problemen voor Vereinigte Hagel
Doordat Vereinigte Hagel een Europese coöperatie is, heeft het niet direct gevolgen voor het bedrijf. "We werken in 10 landen en in andere landen is minder schade, dat heft elkaar op", aldus Jan Schreuder, de directeur van de coöperatie, tegenover RTV Noord.

Schreuder benadrukt dat het belangrijk is dat meer Nederlandse boeren deelnemen aan de brede weersverzekering. "Ik zie het als een structurele oplossing, waardoor boeren snel liquiditeit krijgen als het nodig is."

Afschaffing assurantiebelasting
De eerste stap om de brede weersverzekering aantrekkelijker te maken, is het afschaffen van de assurantiebelasting van 21%. Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) heeft al laten weten dat wanneer het aan hem ligt deze belasting in 2020 verdwijnt. De Europese Commissie moet dit echter eerst goedkeuren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden