Shutterstock

Nieuws Visie COV

Vleesloze week is vooral plantaardige promoweek

11 Maart 2019 - Redactie Boerenbusiness - 9 reacties

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) vindt de 'Week zonder Vlees', die maandag 11 maart is gestart, geen maatschappelijk initiatief meer. De vleesloze week is volgens de organisatie gekaapt door commerciële partijen, die er een promotieweek voor plantaardige producten van maken. 

De COV constateert dat de commerciële belangen rondom deze vleesloze week groot zijn, want achter het initiatief hebben zich veel bedrijven en organisaties geschaard die voornamelijk plantaardige producten leveren. De COV noteert zelf 29 partners, waaronder Bonduelle, Celavita, Hak, Iglo, Greenery, Heinz, Lassi, Royal Zon en Unilever.

"Op deze manier dient het maatschappelijk en duurzaam profileren met name eigen marketingdoelen, waar andere producenten en retailers een week op meeliften", aldus de COV in een verklaring.

Zorgen maken
De COV begrijpt dat groeperingen in de samenleving zich zorgen maken over diverse milieuaspecten, zoals de beschikbaarheid van grondstoffen en het dierenwelzijn. "Alles rond het milieu afwentelen op de consumptie van vlees slaat echter door", vindt de organisatie. De COV maakt daarbij de vergelijking met vliegvakanties. In klimaatdiscussies blijft dit vaak buiten schot, maar dit luchtvaartverkeer heeft volgens de organisatie een veel grotere impact op het klimaat.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Joop 11 Maart 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10881632/vleesloze-week-is-vooral-plantaardige-promoweek]Vleesloze week is vooral plantaardige promoweek[/url]
Zorgen over co2uitstoot afwentelen op de vleesconcumptie is misleiding. En die misleiding is schadelijk voor het milieu. Je geeft mensen het gevoel dat ze bijvoorbeeld hun co2 drastisch verminderen. En dat is zeker wanneer mensen vleesvervangers consumeren niet het geval. Zouden mensen niet op het verkeerde been gezet zijn, dan hadden ze wellicht andere keuzes gemaakt die wel resulteren in een lagere co2 uitstoot zoals; minder vliegen, minder kleding aanschaffen enz. Mensen zoals bijvoorbeeld Jort Kelder die de halve wereld overvliegen om kleding te kopen en televisie programma's te maken en met klassieke benzine slurpende auto's rond rijden en wijn drinken zijn veel schadelijker voor het milieu dan Jan Modaal die elke dag een stukje vlees eet.
Robert 11 Maart 2019
COV heeft het bij het verkeerde eind. De agrisector veroorzaakt 10% vd totale broeikas emissies in de EU. Meer dan de helft daarvan komt vanuit de Vleessector.

De totale uitstoot vliegverkeer EU bedraagt 3%.
Ton Westgeest 11 Maart 2019
Alles draait om het grote geld.....
Bedrijven die hun geld verdienen aan groenten, granen en peulvruchten, zoals Bonduelle, Celavita, Hak, Iglo, Greenery, Heinz, Lassi, Natures Pride, Next Foods, Oesterzwammen Vereniging, Peulvruchten.nl, Quorn, Royal Zon, Vegafit, Vivera,Unilever etc. alles doet mee......Verdienen maar de landbouw....daar kan je alles mee!
Voor het gemak rekenen we niet mee wat de vleesvervangers en groentes aan milieu schadelijke aspecten aanrichten, aan spuitmiddelen, insecticiden, broeikasemissies en CO2 aanrichten. Kappen van regenwoud en allerlei schadelijke toestanden voor het klimaat. Het meeste wordt nog hierheen gevlogen of met de boot met zware stookolie hierheen gevaren.
Robert hierboven zet ook nog een beetje fake nieuws op het forum, alleen de mensen stoten al meer broeikas gas uit dan zijn vliegtuigen.... vooral vega's komen er heel negatief uit!
Hij is zeker piloot!!
Robert 12 Maart 2019
@Ton

Ja dat is het standaard reactie tegenwoordig vanuit een sector die zich onheus bejegend voelt: Ontkennen en naar anderen wijzen en wetenschap is ook maar een mening...........of fake news.

Cijfers broeikas emissies die ik noemde zijn officieele cijfers van de EU.
hans 12 Maart 2019
Robert, naast dat de landbouw voor 10% van de CO2-uitstoot verantwoordelijk zou zijn in de EU (EU cijfers dus ??? wie betaald die bepaald), is de luchtvaart voor 3 - 5 % verantwoordelijk voor de CO2 uitstoot wereldwijd.

Is dit niet appels met peren vergelijken?
Is er geen honger meer in de wereld?
Vliegen Aziaten en Afrikanen net zoveel als Westersen?
Is vliegen een basisbehoefte?
Robert 12 Maart 2019
@Hans

Agrisector 10%, Vlieg verkeer 3% - beide voor EU.

Ik vergelijk niets, ik wees alleen op de onjuistheid van de stelling van COV dat vliegverkeer een groetere uitstoot zou hebben.

De agrisector heeft een vrij sterk verhaal en heeft dit soort misinformatie niet nodig.
hans 12 Maart 2019
Robert, naast dat de landbouw voor 10% van de CO2-uitstoot verantwoordelijk zou zijn in de EU (EU cijfers dus ??? wie betaald die bepaald), is de luchtvaart voor 3 - 5 % verantwoordelijk voor de CO2 uitstoot wereldwijd.

Is dit niet appels met peren vergelijken?
Is er geen honger meer in de wereld?
Vliegen Aziaten en Afrikanen net zoveel als Westersen?
Is vliegen een basisbehoefte?
Ton Westgeest 12 Maart 2019
Robert;
Cijfers broeikas emissies die ik noemde zijn officieele cijfers van de EU.

Als dat de officiële cijfers van de EU zijn, dan wordt het tijd dat de STAF daar ook eens naar gaat kijken want daar klopt geen reet van. Bij de landbouw hebben ze bv. voor het gemak de vastlegging van CO2 niet meegenomen.
Of die hebben ze met hun aannames "per ongeluk" van het vliegverkeer afgetrokken......
Ton Westgeest 12 Maart 2019
Maar we vergeten door deze gekte waar het in werkelijkheid om gaat. Het moet gaan om gezondheid en of je daarom vlees moet eten.

Door de rare discussie kan men vlees eten niet goed meer op waarde schatten. Geen product met zo’n hoge voedingswaarde als vlees: het barst van de bouwstoffen zoals vitaminen, mineralen, goede vetten, ijzer, zink. Daarom kan je een vega ook direct herkennen, als ze niet allerlei pilletjes innemen (sommigen eten er wel 25 op een dag),zien ze er vaal uit, ziekerig...
We zijn nu eenmaal geen gras eters, anders hadden we ook wel vijf magen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden