Pachtprijs is verdubbeld

Aandeel zwarte pacht neemt toe

19 Juli 2012 - Redactie Boerenbusiness

Het aandeel zwarte pacht neemt toe. Dat zegt Erik Somsen, bestuurslid van de Federatie Particulier Grondbezit (FPG). Aan pachten zonder overeenkomst en afspraken kleven risico’s. Somsen vraagt de politiek een oplossing te zoeken.

Het pachten van land zonder overeenkomsten te tekenen neemt toe. Het Landbouw Economisch Instituut berekende dat het in 1995 nog ging om 42.000 hectare, vorig jaar was dit al opgelopen naar 261.000 hectare. Dat is 14 procent van het totale landbouwareaal.

Met de forse toename van de zwarte pacht neemt de reguliere pacht af. Van 562.000 in 1995 naar 341.000 hectare in 2011. Terwijl van geliberaliseerde pacht voor korter dan zes jaar in 2005 nog geen sprake was, groeide deze contractvorm tot 2011 naar 48.000 hectare.

‘De cijfers tonen aan dat de praktijk oplossingen buiten de wet zoekt. Ik hoor verhalen waarin pachtprijzen via zwarte pacht het dubbele van de reguliere pachtprijzen zijn.’ Somsen benadrukt dar de mondelinge pacht waarin niets is geregeld en dat werkt op basis van vertrouwen illegaal is. ‘Doe het gewoon netjes via de wet.’

Reden voor de toename van de zwarte pacht is volgens Somsen de huidige pachtwet die belemmerend werkt. ‘Boeren hebben behoefte aan grond, maar in deze tijd is het financieel lastig zaken rond te zetten. Omdat een goed functionerend pachtsysteem ontbreekt, zoeken boeren andere wegen. Op de zwarte markt bijvoorbeeld.’

De FPG heeft de politiek voorstellen gedaan de pachtwet aan te passen. ‘Daarmee doen we een oproep aan de politiek om na de zomer met oplossingen te komen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden