Oogst verloopt traag

Meer kwaliteitsproblemen in Britse aardappelen

20 Augustus 2012 - Redactie Boerenbusiness

In Groot-Brittannië breiden de kwaliteitsproblemen in aardappelen zich uit. De Potato Council spreekt van een aanzienlijke variatie in opbrengst en kwaliteit. Sommige velden zijn nog erg groen, met groeipotentieel, terwijl andere ouder worden. 

Er worden gevallen gemeld van holheid en is er sprake van zwartbenigheid, groeischeuren, vergroening, slakkenschade, natrot en gevolgen van bacterie en phytophthora zijn wijdverbreid. In het Westen veroorzaken kluiten problemen op zwaardere gronden. Gewassen worden afgebrand. De opbrengsten lopen uiteen van 25 tot 42 ton per hectare, met veel gronden met rond de 30 ton per hectare.

In het oosten zijn er meer gewassen afgebrand. De oogst verloopt traag door droge grond, een slechte bodemstructuur in de rijen en een groot aantal zware kluiten. Er worden opbrengsten gemeld van 12 tot 15 ton per hectare in door overstromingen of vorst beschadigde gewassen, maar de meeste gewassen komen uit op 30 tot 40 ton. Opbrengsten rondom de 50 ton zijn een uitzondering. Daarnaast is er plaatselijk wat hagelschade in Cambridgeshire.

In het Zuiden zijn de opbrengsten beter. Meestal tussen 25 en 40 ton per hectare. In Schotland is een grote variatie tussen de velden; een aantal percelen zien er goed uit, maar velen gaan terug in kwaliteit met natrot, zwartbenigheid en de gevolgen van bacterie en phytophthora, meldt Potato Council. Het natte weer bespoedigt zwartbenigheid verder in Schotse pootaardappelen, maar het is niet erger dan in 2011. Toen werd 10 procent van de Schotse zaadgewassen uiteindelijk verlaagd of afgekeurd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden