Oogst verloopt traagMeer kwaliteitsproblemen in Britse aardappelen

20-08-2012 • In Groot-Brittannië breiden de kwaliteitsproblemen in aardappelen zich uit. De Potato Council spreekt van een aanzienlijke variatie in opbrengst en kwaliteit. Sommige velden zijn nog erg groen, met groeipotentieel, terwijl andere ouder worden. 

Er worden gevallen gemeld van holheid en is er sprake van zwartbenigheid, groeischeuren, vergroening, slakkenschade, natrot en gevolgen van bacterie en phytophthora zijn wijdverbreid. In het Westen veroorzaken kluiten problemen op zwaardere gronden. Gewassen worden afgebrand. De opbrengsten lopen uiteen van 25 tot 42 ton per hectare, met veel gronden met rond de 30 ton per hectare.

In het oosten zijn er meer gewassen afgebrand. De oogst verloopt traag door droge grond, een slechte bodemstructuur in de rijen en een groot aantal zware kluiten. Er worden opbrengsten gemeld van 12 tot 15 ton per hectare in door overstromingen of vorst beschadigde gewassen, maar de meeste gewassen komen uit op 30 tot 40 ton. Opbrengsten rondom de 50 ton zijn een uitzondering. Daarnaast is er plaatselijk wat hagelschade in Cambridgeshire.

In het Zuiden zijn de opbrengsten beter. Meestal tussen 25 en 40 ton per hectare. In Schotland is een grote variatie tussen de velden; een aantal percelen zien er goed uit, maar velen gaan terug in kwaliteit met natrot, zwartbenigheid en de gevolgen van bacterie en phytophthora, meldt Potato Council. Het natte weer bespoedigt zwartbenigheid verder in Schotse pootaardappelen, maar het is niet erger dan in 2011. Toen werd 10 procent van de Schotse zaadgewassen uiteindelijk verlaagd of afgekeurd.

aardappel doodgespoten (3).JPG

Reageer op dit artikel
Artikelen
Dit vindt u ervan
Marktrapporten
ONZE PARTNERS: CBS Agroapps Agrifoto Eurex Accon Avm DLV FambBizz FambBizz FambBizz
DCA Multimedia logo
DCA Multimedia. Auteursrecht voorbehouden.
Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Disclaimer / Gebruiksvoorwaarden en Privacy / Cookie Statement