Sterkere coöperatie

Joint venture helpt Glanbia zuivelverwerking

3 September 2012 - Redactie Boerenbusiness

De coöperatie Glanbia heeft aangekondigd dat er plannen zijn om over te gaan tot een joint venture met de boerencoöperatie Glanbia Society met betrekking tot Dairy Ingredients Ierland (DII), een onderdeel van de Dairy Ireland afdeling van Glanbia.

Onder Dairy Ireland vallen ook de 45 procent aandelen van Corman Miloko Ierland JV en de 23 procent aandelen van de Irish Dairy Board. Na de transactie gaat het bedrijf door onder de naam van Glanbia Ingredients Ireland (GII) welke voor 60 procent eigendom wordt van de Society en voor 40 procent in het bezit komt van Glanbia. 

De bestaande Dll business is de grootste producent van zuivelingredients in Ierland, waarbij een melkpool van 1,6 miljard liter verwerkt wordt tot 180.000 ton zuivelingredienten die grotendeels bedoeld is voor de export naar 50 landen. 

Er zit een strategische logica achter de oprichting van de joint venture voor beide partijen, want door de joint venture wordt uitbreiding mogelijk van de zuivelverwerking. Dat gebeurt aan de vooravond van de afschaffing van het melkquotum. Tevens is de joint venture een verzekering voor het gegeven dat de financiële bronnen naar segmenten gaan welke het hoogste rendement voor aandeelhouders oplevert.

De kansen om de melkproductie uit te breiden worden ondersteund door een positieve lange termijnprognose voor de wereldwijde zuivelmarkt en het vergelijkbare voordeel welke Ierland geniet als een op grasland gebaseerde industrie. Er wordt rekening mee gehouden dat Gll naar mogelijkheden zoekt om de bestaande zuivelverwerking met 60 procent uit te breiden. Daarvoor is er tot 2020 een investering van 180 miljoen euro beschikbaar.

.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden