Geen gevaar voor zuivel

India opent export van volle melkpoeder

3 December 2012 - Redactie Boerenbusiness

De Indiase regering heeft zijn verbod op de export van melk, room, concentraten, volle melkpoeder en babyvoeding opgeheven. Eind november paste de regering de importtarieven van magere melkpoeder al aan om de import tot 10.000 ton toe te staan tegen een 15 procent tarief, zo meldt Milksources.com.

Zuivelexporteurs kregen op 18 februari 2011 te maken met embargo"s in reactie op de zorgen rondom de inflatie van voedselprijzen. Als gevolg van het embargo waren tegen juni 2012 de voorraden magere melkpoeder in zoverre toegenomen dat deze prijzen onder druk zette en de lokale zuivelverwerkers er bijna toe aanzette om uit de sector te stappen. Als resultaat daarvan werd vanaf 8 juni de export van magere melkpoeder weer toegestaan.

Ondanks het opengooien van de markt voor magere melkpoeder en caseïne melden exporteurs  dat ze er niet in slaagde om significante volumes te verkopen. Dit door het gebrek aan vertrouwen bij de kopers.

Omdat aan het begin van het Indiase hoogseizoen de voorraden nog steeds hoog zijn werd het exportembargo op 1 november helemaal neergehaald.

Gezien het feit dat India maar kleine hoeveelheden volle melkpoeder exporteert en dat importeurs weinig zin hebben om zaken te doen met India lijken de aanpassingen in eerste instantie weinig uit te halen. Daar komt bij dat het Indiase zuivelimportbeleid net zoals de export frequent verandert om beter aan te sluiten op de marktomstandigheden en lokale politieke scenario"s. In het geval van de magere melkpoederimport wisselt het volume wat is toegestaan en daalt de importheffing tot nul wanneer de binnenlandse productie ontoereikend is.
 
Goede producentenprijzen en regeringsbeleid hebben meegeholpen de Indiase melkproductie op te voeren en heeft nieuwe investeerders ervan overtuigd geld te steken in de zuivelverwerking. Ondanks de vele investeringen en de groeiende inkoop heeft het land bij vloeibare melk nog altijd met distributie-uitdagingen te maken.

De groei in de industrie is te vinden bij de vloeibare melk, waarbij een van de belangrijkste uitdagingen is de melk af te leveren bij de consument tegen een concurrerende prijs.

Bronnen binnen de zuivelmarkt geven aan dat door een onstabiele exportmarkt en een zeer competitieve binnenlandse markt nieuwkomers te maken krijgen met de uitdaging om een goede markt te vinden voor hun producten.

Omdat het bedienen van de vloeibare markt voor veel problemen zorgt worden er steeds grotere voorraden magere melkpoeder geproduceerd.

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden