Europa zet moratorium door

Neonicotinoïden vanaf 1 december verboden

29 April 2013 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Vanaf 1 december is het gebruik van neonicotinoïden verboden. Maandag nam de Europese Commissie het moratorium aan. Na twee jaar wordt bekeken of de maatregelen effect hadden en of er Europese wetgeving moet komen.

Het gaat de inperking van drie middelen in de neonicotinoidengroep; clothianidine, imidacloprid en thiametoxam. Niet alle toepassingen worden stopgezet. Het gaat met name om zaadtoepassingen van de insecticiden in door bijen bevlogen gewassen. Gebruik in de glastuinbouw krijgt waarschijnlijk een uitzondering.

De middelen zouden schadelijk zijn voor bijen. Het verbod moet de slinkende bijenpopulatie beschermen. Nederland is voorstander van het tijdelijke verbod. Vijftien lidstaten steunden de inperking, acht lidstaten stemden tegen en vier lidstaten onthielden zich van stemming.

Syngenta wijst er in een reactie op dat ook tijdens een tweede stemronde blijkt dat er onder de EU-lidstaten geen rechtsgeldige meerderheid is voor het voorstel van de EU-Commissie om het gebruik van drie pesticiden voor een periode van twee jaar te verbieden. "De Europese Commissie is er dus opnieuw niet in geslaagd om de benodigde steun te krijgen voor haar voorstel om een essentiële technologie te verbieden", zo meldt het chemieconcern aan Boerenbusiness. 

Het verbod is volgens Syngenta onterecht gepresenteerd als een wondermiddel waarmee de problemen rond bijengezondheid zouden zijn opgelost. Het voorstel is gebaseerd op ondermaatse wetenschap en negeert een schat aan bewijs uit de praktijk dat deze pesticiden de gezondheid van bijen niet schaden. In plaats van het verbieden van deze producten zou de Commissie nu de gelegenheid te baat moeten nemen om de werkelijke redenen achter de achteruitgang van de gezondheid van bijen aan te pakken: ziekten, virussen en de teloorgang van leefomgeving (habitat) en voedsel. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
sxhoeks 2 Mei 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10825479/Neonicotinoiden-vanaf-1-december-verboden]Neonicotinoiden vanaf 1 december verboden[/url]
Niet alleen bijen maar het komplete insectenrijk heeft na de introduktie en opgang van de neonicotinoiden een enorme achteruitgang ondervonden. Simpel voorbeeld hiervan; zo'n 10 jaar geleden zat een voorruit van een auto, die op een warme zomerdag een ritje over een willekeurig stuk snelweg maakte, onder de insectenresten terwijl het tegenwoordig bijna een zeldzaamheid is om een geplet insect op de voorruit te vinden. Onvermijdelijk gevolg van de achteruitgang van de insectenstand is de dramatische teruggang van andere diersoorten die van deze insecten afhankelijk zijn als voedselbron.
Ook ik erger me aan het dreigement van brancheorganisatie Nefito nadat de EFSA (European Food Safety Authority) besloten heeft een moratorium in te stellen voor slechts drie toepassingen van de op neonics gebaseerde produkten. In een reaktie op het dreigende moratorium verkondigt Nefito dat “telers andere middelen gaan inzetten voor de bestrijding van insecten, met mogelijk grotere milieuschade”. Ik schat de gemiddelde teler en kweker toch hoger in en zie er steeds meer het roer omgooien. Steeds meer wordt er op een ecologisch verantwoordde manier geteeld. Zij zien natuurlijk in de praktijk dat een rondje over de akkers, met een van de neonicotinoide produkten, de natuur uit de grond haalt en zelfs de regenwormen doet verdwijnen. Plaag op plaag is het gevolg maar daar weet Nefito natuurlijk wel iets op, een nog hogere koncentratie van de middelen tot de volledige percelen met de omringende sloten, akkerranden, bosranden etc. helemaal geen leven meer bevatten. Om nog maar niet te spreken van de kwalijke gevolgen van bedoelde middelen op de mens. Steeds meer onderzoeken geven vingerwijzingen naar schadelijkheid ervan zoals de kans op aandoeningen aan het centrale zenuwstelsel of aantasting van de ontwikkeling van kinderen voor de geboorte. Sla de krant er maar op na.
Ook is het opvallend hoeveel aandoeningen aan het centrale zenuwstelsel er in de bollenstreek de laatste jaren optreden zoals MS, ALS, Alzheimer en Parkinson. De bollenstreek is een van de gebieden waar het gebruik van de neonics een enorme vlucht genomen heeft, bijna elke bol wordt tegenwoordig in het goedje gedoopt om de fragiele kweekprodukten te vrijwaren van trips, luis etc. Kortom het roer moet om, sommigen willen er nog niet aan maar er is geen andere weg, willen we nog een leefbare wereld voor onze kinderen achterlaten.
We willen de produkten niet meer waarop neonicotinoiden gebruikt zijn en dat zijn er velen, van bos gladiolen, bloemkool tot aardappelen.
Zo zat ik laatst nog een bijsluiter te lezen op de site van het CTGB (overheidsorgaan dat toelating van bestrijdingsmiddelen regelt) dat voor calypso (thiacloprid, behoort ook tot de nicotinoiden) tot drie dagen voor de oogst van o.a. aardbeien nog gebruikt mag worden. Waar zijn we toch mee bezig?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden