Combinatie van factoren

Insecticiden onderaan lijst oorzaken bijensterfte

6 Mei 2013 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Een nieuwe Amerikaanse overheidsstudie naar de afname van bijenvolken verwerpt de EU claim dat insecticiden daarvoor de voornaamste oorzaak zijn. Het rapport legt de verantwoordelijkheid bij een combinatie van factoren, zo schrijven diverse Amerikaanse en Engelse media

Parasieten, ziekten, genetica, afnemende voedingsbronnen en blootstelling aan insecticiden zouden gezamenlijk de oorzaak zijn voor de snelle achteruitgang van honingbijen sinds 2006. De onderzoekers konden niet duidelijk maken of een bepaalde groep insecticiden de voornaamste oorzaak vormen van de bijensterfte. 

Zij zien de varroamijt als de meest schadelijke plaag van bijen. De onderzoekers plaatsen insecticiden onderaan de lijst van mogelijke oorzaken. Volgens hen ik er geen helder bewijs dat deze middelen de hoofdoorzaak zijn. Het is niet duidelijk of de stoffen in verband kunnen worden gebracht met bijensterfte in het algemeen of dat ze de honingproductie en bestuiving negatief beïnvloeden. 

Ze vonden wel bewijs voor dat in sommige gevallen de bijenkolonies ernstig kunnen worden aangetast door blootstelling aan hoge doses insecticiden wanneer deze worden toegepast op gewassen of via drift op bloemen komen in gebieden die grenzen aan gewassen die aantrekkelijk zijn voor bijen. Om de effecten van blootstelling aan bestrijdingsmiddelen te bepalen is meer onderzoek nodig stellen de Amerikanen die de bijensterfte als een complex probleem omschrijven. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

bijensterfte
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Uri 6 Mei 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10825888/Insecticiden-onderaan-lijst-oorzaken-bijensterfte]Insecticiden onderaan lijst oorzaken bijensterfte[/url]
Amerikaanse overheidstudie.... afd Monsanto?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden