Onderzoek blijft geheim

Europees voorstel voor neonicotinoïdenverbod

17 Mei 2013 - Redactie Boerenbusiness

In een brief aan de Tweede Kamer laat Sharon Dijksma, staatsecretaris van Economische Zaken, weten dat de Europese Commissie in week 21 met een voorstel komt om het gebruik van neonicotinoïden te verbieden.

Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op basis van clothiandidin, thiamethoxam en imidacloprid moet volgens het voorstel van de EC uiterlijk 30 september 2013 herzien of ingetrokkenen zijn. Een verbod op neonicotinoïden moet per 1 december ingaan.

Hoewel vijftien lidstaten voor een verbod hebben gestemd, wat twee meer zijn dan in maart het geval was, stemden acht lidstaten tegen het voorstel van de Europese Commissie. Vier lidstaten hebben niet gestemd waardoor er geen gekwalificeerde meerderheid voor of tegen het verbod is.

Het verbod op neonicotinoïden berust op onderzoek dat een verband tussen het gebruik van bepaalde gewasbeschermingsmiddelen en bijensterfte uitwijst. Pesticidenfabrikant Bayer weigert echter openbare inzage van de resultaten en is in het gelijk gesteld door het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Volgens Natuur en Milieu, die de geheime studie wel heeft mogen inzien, bewijzen de resultaten wel dat neonicotinoïde-soort imidacloprid leidt tot bijensterfte.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden