In de bres voor bijen

Brussel legt gebruik drie neonics aan banden

24 Mei 2013 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De Europese Commissie heeft vrijdag besloten het gebruik van drie zogenaamde neonicotinoïden aan banden te leggen. De bestrijdingsmiddelen clothianidine, imidacloprid en thiamethoxam zouden schadelijk zijn voor de Europese bijenpopulatie.

De beperking in het gebruik gaat vanaf 1 december dit jaar in en wordt binnen twee jaar geëvalueerd, zo blijkt uit een persbericht uit Brussel. De maatregel maakt deel uit van de algemene strategie van de Europese Commissie om de achteruitgang van de bijenpopulatie in Europa tegen te gaan. Om aan de eisen van Brussel te voldoen moeten alle lidstaten de vergunningen voor de middelen intrekken of wijzigen. Wel krijgen zij tot 30 november de tijd om de voorraden in het land op te maken.

"Met de vandaag goedgekeurde beperkingen wordt een nieuwe stap gezet op weg naar een veiligere toekomst voor onze bijen. Bijen hebben twee belangrijke rollen: zij produceren honing, maar in de eerste plaats zijn zij verstuiver. Ongeveer 80 procent van alle verstuiving is te danken aan de activiteiten van bijen, een natuurlijk proces dat niets kost", aldus Tonio Borg, commissaris voor Gezondheid en Consumentenbeleid.

Op 29 april konden de lidstaten tijdens een stemming over de neonics geen overeenstemming bereiken, daarom heeft de Europese Commissie besloten de beperlingen door te zetten. De beperking geldt voor het gebruik van clothianidine, imidacloprid en thiamethoxam voor zaadbehandeling, bodembehandeling (korrels) en bladbehandeling op planten en granen, met uitzondering van wintergranen. "De toepassingen die toegestaan blijven, zijn alleen voor professionele gebruikers beschikbaar. De enige uitzondering die wordt gemaakt, is de mogelijkheid om in kassen, en uitsluitend na de bloei in het open veld, gewassen te behandelen die voor bijen aantrekkelijk zijn", aldus de commissie.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
jpk 24 Mei 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granenmarkt/artikel/item/10827005/Brussel-legt-gebruik-drie-neonics-aan-banden]Brussel legt gebruik drie neonics aan banden[/url]
bij de ned doseringen toe gelaten door het ctbg
kunnen er geen bijen dood gaan
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden