Start bouw biofosfaatfabriek

Ecoson gaat 100.000 ton mest verwerken

26 Juni 2013 - Redactie Boerenbusiness

Ecoson, onderdeel van Vion Ingredients, gaat medio volgend jaar mest verwerken in een nieuwe biofosfaatfabriek. Met de bouw daarvan wordt binnenkort van start gegaan. De fabriek kan op jaarbasis circa 100.000 ton varkensmest verwerken. Volgens Ecoson is in korte tijd massaal ingetekend voor de benodigde hoeveelheid mest, zo maakt het bedrijf bekend in een verklaring.

De fabriek gaat 2.500.000 m3 groen gas maken. Dit komt overeen met het jaarverbruik van 1.700 huishoudens, waarmee Ecoson zegt een CO2-reductie van circa 4.500 ton per jaar. te realiseren. Ook produceert de fabriek organische droge meststof. Door een combinatie van vergisten, drogen en hygiëniseren van varkensmest ontstaat een droge organische biofosfaatkorrel. Deze biofosfaatkorrel wordt geëxporteerd naar fosfaatarme landbouwgebieden buiten Nederland, aldus het bedrijf.

Hiermee wordt invulling gegeven aan de eisen vanuit de toekomstige mestwetgeving. Fosfaat uit dierlijke mest zal buiten de Nederlandse landbouw afgezet moeten worden om zo de fosfaatbelasting in de Nederlandse landbouw te verlagen, stelt Ecoson.

Ecoson heeft in samenwerking met Stichting ZLTO Mestinitiatief Dommelland (ZMD) en Mestac de inschrijvingen van verse varkensdrijfmest afgerond. De varkenshouders , die ingetekend hebben bij Ecoson, kunnen nu spreken van een gegarandeerde mestafname.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden