Flat rate en 5% vergroening

Budget landbouwbeleid 100 miljoen euro omlaag

26 Juni 2013 - Redactie Boerenbusiness

De Europese landbouwministers en de Europese Commissie hebben een akkoord bereikt over een nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) voor de periode 2014 tot en met 2020. Hierin staat onder meer dat het budget voor Nederland met 100 miljoen euro per jaar omlaag gaat, dat agrarische ondernemers straks per hectare worden uitbetaald (flat rate) en dat zij vijf procent van hun areaal moeten vergroenen. Ook wordt 2 procent van het budget afgetopt voor steun aan jonge agrarische ondernemers.

Dit is in Brussel bekend geworden. LTO Nederland en Sharon Dijksma, de staatssecretaris van Landbouw, en de jongerenorganisatie NAJK reageren positief op het bereikte akkoord. LTO noemt het grootste minpunt het verlagen van het Nederlandse landbouwbudget met ruim 10 procent per jaar, volgens voorzitter Albert Jan Maat, sluit het "vandaag gesloten akkoord meer aan bij de dynamiek in de sector. Wat vandaag nog duurzaam is, is over zeven graag gangbaar."

Nederland kan in de periode van zeven jaar ongeveer aanspraak maken op 6 miljard euro aan Brusselse gelden voor het landbouwbeleid. Hoe deze exact wordt verdeeld, kunnen de Europese lidstaten voor een deel zelf invullen. LTO is daarop beducht, zegt Maat. "Het succes valt of staat met de nationale invulling."

Vast dat wel dat de huidige inkomenssteun verdwijnt en wordt aangepast in een hectarebetaling, de zogeheten flat rate. Ook moeten vooral akkerbouwers vanaf 2015 verplicht vijf procent van hun areaal vergroenen, willen zij aanspraak willen maken op de Brusselse gelden. Twee jaar later kan dat, na een tussenevaluatie, nog eens twee procentpunten stijgen tot 7 procent. Een uitzondering wordt gemaakt voor (melkvee)bedrijven met meer dan 75 procent grasland, zo is afgesproken. Ook wordt een lijst opgesteld van andere vormen van permanent groen die akkerbouwers kunnen meerekenen in hun calculatie.

LTO Nederland is positief over de ruimte voor een overgang van het oude naar het nieuwe GLB. Dat is volgens de organisatie belangrijk voor ondernemers in de aardappelzetmeelsector, kalverhouderij en intensieve melkveehouderij, die te maken krijgen met veel lagere premies en toeslagen. Dat komt vooral door de herverdeling van premies. "Ze krijgen tijd om die inkomensklappen op te kunnen vangen. Het nieuwe GLB is niet alleen groener, maar in die zin ook socialer", aldus Maat.

Het NAJK noemt de steun van 2 procent van het landbouwbudget aan jonge boeren "goed nieuws", zo laat Inge van Schie, dagelijks bestuurder met de portefeuille internationaal bij NAJK, weten. "Het NAJK heeft in zijn lobby vanaf het begin ingezet op verplichte top-up van 2 procent. In de Europese Unie is slechts 6 procent van de landbouwers jonger dan 35 jaar, terwijl een derde ouder is dan 65 jaar. Het is zorgelijk dat de landbouw zo sterk vergrijst", zegt Van Schie in een verklaring. "Een verplichte ondersteuning van jonge boeren stimuleert verjonging en innovatie in de agrarische sector. Jonge boeren zijn ambitieus en willen vorm geven aan de duurzame landbouw van de toekomst."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden