Isaria Fritzmeier sensor

Meten op stikstofindex

5 Juli 2013 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Waar de meeste sensoren biomassa als gewasreflectie gebruiken, meet de Isaria Fritzmeier de stikstofindex. En is er nog een belangrijk verschil bleek op de Landelijke Praktijkdag Precisielandbouw in Dronten dinsdag. 

Naast het verschil in reflectie van het gewas, verschilt ook de meetmethode van de Isaria-sensor van andere merken. Zo meet de Isaria met vier verschillende ledlampen en een ontvanger. Bij veel andere merken, waaronder de door LouisNagel getoonde Optrx Agleader, is dat net andersom: drie ontvangers en een led. 

Teler en gebruiker van de Isaria is Jacob van den Borne uit Reusel. ‘Het is een autonoom sensorsysteem. Het concept is gelijk aan het systeem van Claes.’ De Fritzmeijer Isaria sensor is ontwikkeld door Fritzmeier Umwelttechnik GmbH & Co. KG in het zuidduitse Großhelfendorf en al op meerdere akkerbouwdagen in het land vertoond. Een groot voordeel vindt Van den Borne dat de sensor dag en nacht precies hetzelfde meet en enkel een stroomaansluiting nodig heeft om te werken. ‘De sensor is erg gebruiksvriendelijk.’ 

De Isaria-sensor meet gewasreflectie in vijf bandbreedtes waardoor er veel verschillende indexen zijn uit te rekenen. Nu meet de Fritzmeier Isaria sensor nog enkel de REP index die vooral wordt toegepast in de graanteelt. In de toekomst komen er ook nog andere indexen voor andere teelten.
Hij is gemonteerd op een uitklapbaar frame dat in de front hefinrichting kan worden gehangen. Het frame is voorzien van twee Isaria gewassensoren, twee elektrische opklapcilinders en een gps antenne. De communicatie met de sensoren en het uitklappen gaat draadloos over bluetooth of via een Isobus aansluiting. De sensoren zijn ook los verkrijgbaar voor montage op spuitmachines.

De kostprijs van een Fritzmeier Isaria systeem bedraagt circa 20.000 euro. Dat is inclusief terminal, software en frontbok. Voorlopig is de sensor nog niet te koop in Nederland, maar de onderhandelingen lopen.

bb isaria totaal.jpg

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
GJ Giesberts 23 Mei 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/10829674/meten-op-stikstofindex][/url]
Kleine aanvulling/correctie: Ag Leader OptRx heeft ook 3x LED plus 3x Ontvanger per sensor.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden