Veiligheid in kaart gebracht

Overname Smithfield nog geen gelopen race

10 Juli 2013 - Redactie Boerenbusiness

De overname van het Amerikaanse Smithfield, de grootste varkensvleesproducent ter wereld, door Shuanghui Group, de grootste producent van China, blijkt nog geen gelopen race te zijn nu een speciale commissie de deal gaat onderzoeken.

De Amerikaanse Commissie voor Buitenlandse Investeringen in de Verenigde Staten (CFIUS) onderzoekt alle overnames van Amerikaanse bedrijven door buitenlandse ondernemingen. De commissie is niet geautoriseerd om alleen de economische effecten van een buitenlandse overname te onderzoeken, maar richt zich wel specifiek op aspecten die een potentiële bedreiging vormen voor de nationale veiligheid van de VS.

Omdat Smithfield jaarlijks 15 miljoen varkens en 2,7 miljard kilo varkensvlees produceert, hebben Amerikaanse politici vragen gesteld bij de voedselvoorziening in de VS. CFIUS gaat onder andere Larry Pope, de CEO van Smithfield, ondervragen over dit onderwerp. Daarnaast wordt de gevolgen onderzocht voor de voedselveiligheid, wat het effect is van buitenlands bezit van Smithfield en hoe het intellectueel eigendom wordt beschermd.

Hoewel experts de kritische houding van CFIUS zien als een politiek statement en verwachten dat de overname van 3,67 miljard euro doorgaat, is de deal nog geen gelopen race. Reuters schrijft dat schadalen met voedselveiligheid geen uitzondering zijn bij Shuaghui en dat het bedrijf een geschiedenis van voedselfraude kent. Ook wordt het bedrijf gesubsidieerd door de Chinese overheid. Dit heeft mogelijk negatieve gevolgen voor de waarde van andere bedrijven en de aandelenmarkt.

De onderzoekscommissie heeft in de periode van 2009 tot en met 2011 95 procent van de buitenlandse overnames goedgekeurd. In 2012 werd een overname van een windmolenpark door een Chinees bedrijf geblokkeerd omdat het park grensde aan een legerbasis, meldt Forbes. Saillant detail is dat het hoofdkantoor van Smithfield gelegen is naast de grootste marinebasis ter wereld in Norfolk. Een definitief besluit over de overname wordt verwacht in augustus of september. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden