Voorbeeld groene stroom

Cono Kaasmakers helpt teelt palmvruchten

20 September 2013 - Redactie Boerenbusiness

Cono Kaasmakers maakt bekend middels de aankoop van certificaten voor palmpitmeel van Solidaridad de teelt van palmvruchten in Maleisië een steun in de rug te geven. Van de vruchten wordt palmpitmeel gemaakt, welke ingezet wordt bij de productie van krachtvoer voor koeien.

Middels de certificaten wil Cono een bijdrage leveren aan het verkleinen van de stempel die de melkveehouderij op het milieu zet. Aan de certificaten is evenwel geen fysieke levering verbonden. "Het is vergelijkbaar met groene stroom", zegt Grietsje Hoekstra, projectmanager Caring Dairy bij Cono. Zij legt uit dat de logistiek van grondstoffen zo ingewikkeld is dat de certificaten het meest succesvol lijken. Het is uiteindelijke de mengvoerindustrie die de duurzame palmpitmeel moet gaan gebruiken.

Middels zo"n certificaat zorgt de kaasmaker ervoor dat in dit gevel een palmvruchtenteler in Maleisië een premie ontvangt. Hiervoor moet de boer wel eerst de productie op bestaande landbouwgronden verhogen met minder schade aan het milieu. Wanneer de kleinschalige bedrijven op eigen kracht opgewassen zijn tegen de markt gaat Solidaridad naar andere bedrijven om die te helpen.

In totaal investeerde Cono via trainingen, verbeteringen van de teelt en het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in drie plantages, waaronder de Keresa Oil Palm Mill in Maleisië. De andere twee bevinden zich in Ghana.

De Hollandse kaasmaker is trots op de aankoop van de eerste certificaten van palmpitmeel ter wereld. "Een van de belangrijkste dingen voor ons is dat we ook de verantwoordelijkheid nemen voor de grondstoffen die onze melkveehouders gebruiken", aldus Eric Hulst, directeur van Cono.   

Cono levert onder meer melk aan Unilever. De nummer drie voedingsproducent ter wereld, welke zwaar inzet op het inkopen van duurzame agrarische grondstoffen.  

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Cono Kaasmakers verrast met nabetaling

Nieuws Melk

Cono plust opnieuw bij met voorschotprijs februari

Nieuws melk

Cono houdt voorschot voor vierde keer gelijk

Nieuws Melk

Kaasproducenten houden melkprijs gelijk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden