Winst: 43.200 euro per hectare

Asa-Lift bouwt ?trekker? van ruim 9 meter breed

27 December 2013 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Al jaren experimenteren boeren met rijpadensystemen om hun bodemconditie en opbrengsten te verbeteren. Asa-Lift bouwde hier afgelopen jaar zelfs een speciaal voertuig voor, waar in de jaren 80 al mee werd gepionierd.

Eind jaren 70 kwam de Engelse akkerbouwer David Dowler voor het eerst met het concept van de ‘Gantry’. Een 12 meter breed voertuig waarbij de werktuigen onder een frame hingen. Akkerbouwer en uitvinder Dowler kreeg helaas weinig erkenning voor zijn baanbrekende werk en het project stierf een langzame dood. Toen de uitvinder in 2003 overleed is er dan ook niets meer mee gebeurd.

Met behulp van een overheidssubsidie startte het Deense bedrijf Asa-Lift in 2011 met de bouw van een speciale ‘trekker’ voor CTF (Controlled Traffic Farming). Deze WS-9600, met een spanwijdte van 9,6 meter, werd afgelopen jaar voor het eerst aan het publiek voorgesteld.

Afgelopen seizoen kreeg de Deense uienteler Jens Kjeldahl de kans om de machine te testen. Hij gebruikte hem om zijn uien, op bedden van 9 meter, te cultiveren, zaaien, schoffelen, rooien en opladen. Voor het opladen van de uien is er een speciale bunker op de machine gemonteerd, waar 15 ton uien in passen. Twee opraapbekken laden een zwad uien op die zijwaarts naar de bunker worden getransporteerd.

Het lossen gebeurt direct op vrachtwagens, die op de perceelsrand of weg blijven staan. Zo komen er geen kippers meer het land in. Overigens moet de machine twee keer over hetzelfde spoor rijden. Kjeldahl teelt namelijk drie ‘bedden’ met uien van 3 meter breedte, waar de negen meter brede machine over rijdt. Na het opladen van 2 bedden blijft er dus altijd nog 1 liggen.

In theorie kan het wielspoor tussen de bedden ook worden weggelaten, wanneer alleen met deze machine wordt gewerkt. Onderzoekers zeggen dat een opbrengstverhoging van 8 procent mogelijk is. Uitgaande van 60 ton uien per hectare is dat 4.800 kg. Bij een uienprijs van 18 cent betekent dat 864 euro. Dat lijkt niet veel, maar wie de Asa-Lift aanschaft heeft waarschijnlijk flink wat uien. Op een areaal van 50 hectare betekent dit toch een financiële meevaller van 43.200 euro, wat ieder jaar terugkomt.

Op de weg draaien de 4 wielen negentig graden, net als de cabine. Vervolgens kan het 9,6 meter lange voertuig gewoon over de weg rijden met een transportbreedte van 2,55 meter. Het sturen in het land wordt gedaan door een RTK-GPS systeem van SBG.

Voor het project werd eerst de mening van 28 Europese en Australische telers gevraagd. Hieruit werd een top tien wensenlijst samengesteld, waarmee Asa-Lift vervolgens aan de slag ging. Een automatisch stuursysteem, het verminderen van de bodemdruk en een duurzame machine stonden bovenaan de prioriteitenlijstjes. Sinds dat het project startte, in 2011, is de Deense machinebouwer overgenomen door oogstmachinespecialist Grimme. Ook zij ondersteunen het project en gaan ermee verder. Zo heeft Grimme reeds een speciale stenenrooier gebouwd voor gebruik binnen een CTF systeem.

Ook in Nederland is met het Gantry concept geëxperimenteerd. Zo heeft de Imag proefboerderij Oostwaardhoeve in Slootdorp jaren met een Gantry gewerkt. Inmiddels is de machine verkocht aan het buitenland, maar wellicht dat de tijd nu wel rijp is voor een dergelijk concept. Door de steeds groter en zwaarder wordende machines besluiten telers over te stappen op een rijpadensysteem. Tien jaar geleden was er in Nederland vooral aandacht voor dit systeem vanuit de biologische akkerbouwers, maar inmiddels zien ook gangbare telers er de voordelen van in.

Foto’s: Hans Hendrik Pedersen, Universiteit van Aarhus.

Asalift Gantry 1

De Asa-Lift WS-9600 is 9,6 meter breed en heeft een werkbreedte van 9 meter. Hij kan 2 zwaden met uien opladen (3 meter bedbreedte) en moet vervolgens wel nog een keer door het spoor voor het derde zwad.

Asalift Gantry 2

De uien worden via een dwarsafvoerband in de 15 tons bunker geladen. Deze omweg en extra valhoogtes kunnen eventueel wel voor meer beschadiging zorgen, zeker bij aardappelen.

Asalift Gantry 3

De machine bouwde Asa-Lift met overheidssubsidie en draait bij de Deense uienteler Jens Kjeldahl.

Asalift Gantry 4

Kippers of vrachtwagens komen niet meer op het land. De Asa-Lift lost zijn 15 ton uien op wagens die wachten op een weg of perceelsrand.

Asalift Gantry 5

De cabine is een stuk moderner en comfortabeler dan bij de originele Dowler Gantry. Het geheel was daar wat meer "Star Trek achtig" en behoorlijk spartaans. De besturing wordt geregeld door een GPS-systeem van SBG. Automatische besturing was prioriteit nummer 1 voor de 28 ondervraagde specialisten uit Europa en Australië.

Asalift Gantry 6

Voor transport op de weg draaien de wielen en cabine 90 graden. Ook de uienbekken schuiven in. Zo heeft de machine een transportbreedte van 2,55 meter.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Asa-Liftoogst
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Leonardo 28 December 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/item/10841431/Asa-Lift-bouwt-trekker-van-ruim-9-meter-breed]Asa Lift bouwt trekker van ruim 9 meter breed[/url]
Winst: 43.200 euro per hectare ... ??? Wat ben ik toch DOM. Daar heb ik veel meer hectares voor nodig.
erik 28 December 2013
je moet eens leren goed te lezen Leonardo, er staat dat dit bedrag op 50 hectare gerealiseerd kan worden.
leo 30 December 2013
eidelijk een zinvolle innovatie gewoon zelfrijdende werktuigen zonder hypermoderne trekker van 150000 euro
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden