Schreeuwend duur

Aardappeltekort Turkije kan grens openbreken

20 Januari 2014 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Terwijl de Turken met een groot tekort aan aardappelen kampen, gaat er geen enkele Nederlandse aardappel de grens over. Maar daar kan verandering in komen. Mogelijk wordt het importverbod over een week opgeheven. Dat melden Nederlandse handelaren aan Boerenbusiness. 

Na een matige aardappeloogst kampen de Turken momenteel met een groot tekort aan aardappelen. Nederland zou hier prima op in kunnen springen, wijle het niet dat er een importverbod geldt. Nu de situatie echter nijpender wordt en de prijs van consumptieaardappelen de afgelopen weken hard steeg, overweegt het land haar grens voor aardappelen open te gooien. Mogelijk komt er eind deze week duidelijkheid. 

Ook de rest van de regio toont kooplust. Toch blijft het bij kleine hoeveelheden. De vraag ligt op een ander niveau dan dat er aanbod is, stelt Daan Dees van Terrapoint die momenteel wat zaken doet met Azerbeidjaan. Met andere woorden; de Nederlandse pieper is nog te hoog geprijsd. ‘Veel in die regio wordt ingevuld vanuit Frankrijk.’ 

Volgens een handelaar ligt de keuze voor Nederland echter voor de hand als de prijzen op een concurrerend niveau komen, maar ook België zou die plek in kunnen nemen. De Turkse overheid werkt momenteel aan richtlijnen voor Nederland en andere EU-landen waarmee toestemming verkregen kan worden voor invoer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
coby Den Heijer 20 Januari 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/item/10842704/Aardappeltekort-Turkije-kan-grens-openbreken]Aardappeltekort Turkije kan grens openbreken[/url]
er gaat niets boven de Turkse aardappel. Arme turken dat ze onze aardappelen moeten importeren.
Dramos 20 Januari 2014
Laat ze lekker daar naar toe gaan, er gaan er ook naar Zwitserland (laagste aardappeloogst ooit daar) en nog naar een hoop landen, en bij elkaar meer, dan vorig jaar naar Engeland. En er is in de EU-5 2,6% minder dan het 5 jarig gemiddelde. En er is al 8% meer verwerkt dan het 5 jarig gemiddelde, dus we gaan de goede kant op.
Sjors 21 Januari 2014
Dan durven ze te schrijven de prijs van de Nederlandse aardappel is te hoog. Je eet je voor 1 € al kogelrond
Agriculture 29 Januari 2014
Mochter er boeren of bedrijven die geïnteresseerd zijn in Turkse agri culture kom ik graag in contact met ze

Zie LinkedIn profiel: Turkish Dutch Agriculture Platform
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden