CT-scan meet gewasgroei

Suikerbiet krijgt tijdens groei een lasershow

10 Februari 2014 - Redactie Boerenbusiness

De Duitse zaadveredelaar Strube gaat een 3D laser scanmethode inzetten om bietenplantjes te monitoren in de eerste weken van hun groei. Door alle details vast te leggen hoopt het zo meer informatie te vergaren voor een betere rasontwikkeling.

De 3D scanner is mobiel en in Duitsland ontwikkeld. Strube gebruikte al röntgenstraling en computertomografie, beter bekend als de CT scan, om de binnenkant van een zaadje te monitoren tijdens zijn kieming. Met deze nieuwe methode kunnen tot 100 zaden per keer worden gescand op 26 verschillende parameters waaronder; grootte, gewicht en karakteristieken van het embryo.

Vooralsnog was het onmogelijk om in het veld te meten wat deze planteigenschappen betekende voor de gewasgroei, zonder de plant eerst kapot te maken. De laser scanner wordt in het perceel geplaatst en meet constant zaken als de lengte van de kiem en het bladoppervlakte. Hiervoor kan de plant gewoon intact blijven.

‘De details die per zaadje aan het licht komen zijn fantastisch maar waar het om gaat is de informatie per partij. Zo kunnen we zien hoe deze zich gedraagt en de rassen hierop verbeteren’, zegt Richard Powell van Strube UK. ‘Suikerbieten is het meest geavanceerde akkerbouwgewas. De laatste jaren is de kwaliteit hiervan dramatisch verbeterd.’

Afgelopen voorjaar zorgde een koud voorjaar voor een slechte kieming bij de vroegst gezaaide suikerbieten. Daardoor was de opkomst niet honderd procent. Dat is wel iets wat telers de laatste jaren van hun zaad verwachten. ‘Omstandigheden in het veld kunnen we nooit beïnvloeden. Zeker wanneer het voorjaar nat en koud is geeft dat problemen’, verteld Powell. ‘Deze techniek is een succesvolle techniek waarmee we de genetische eigenschappen kunnen verbeteren en zaad van een hogere kwaliteit in grote volumes produceren.’

Zaadveredelingsbedrijf Strube is sinds eind 2011 in Nederland actief voor de vermarkting van hun bietenrassen. Dat doet het vanuit Emmeloord. "Tijdens onze opendag in 2012 hebben we de scanner al in Nederland laten zien. Aankomend jaar zal hij voor het eerst worden toegepast in ons land", verteld Bart van der Weijden, directeur van Strube Nederland.

Bron: Fwi.co.uk
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden