Samenwerking met Kotte en Fliegl

John Deere werkt aan sensor voor mest injectie

12 Maart 2014 - Redactie Boerenbusiness

In samenwerking met de Duitse fabrikanten Kotte en Fliegl werkt John Deere aan sensortechniek om drijfmest realtime te kunnen meten. Deze gegevens kunnen vervolgens worden gebruikt om plaats specifiek drijfmest toe te dienen. Het systeem wordt geïntegreerd in de gps van Deere.

De mest sensor gebruikt NIR-techniek (near-infrared) om constant gehaltes in de drijfmest te meten tijdens het injecteren. Het systeem werkt op de Greenstar 2630 terminal van John Deere en gebruikt gegevens van het perceel zoals; opbrengstkaarten, grondmonsters of metingen van een N-sensor. Daar zit de kracht van John Deere, die op verschillende machines al de opbrengst meet.

De bestuurder vult op de terminal een streefwaarde in, of wat de maximum gift per hectare mag zijn. De sensor past de gift vervolgens zelf aan. De NIR-sensor meet drogestof, stikstof, ammonium, fosfaat en kali. Wordt bijvoorbeeld veel stikstof gemeten, dan gaat de gift omlaag. Staat er voor de mesttank een John Deere trekker, dan kan ook het Tractor Implement Automation (TIA) systeem worden gebruikt. Hierbij wordt automatisch de snelheid van de trekker aangepast, afhankelijk van de afgifte. Anders moet je dit handmatig doen. Deere gebruikt dit systeem al op hun rondebalenpers, waarbij de trekker automatisch stopt en achteruit rijdt wanneer de baal is gevormd.

John Deere zit nog volop in de testfase en heeft geen concrete plannen om het op de markt te brengen. Een andere Duitse fabrikant, Zunhammer, levert de NIR-sensor al op hun machines en noemt het VAN-Control.

Bron: Profi.com

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden