Nog 3 jaar tijd voor keuring

SKL keuring wordt uitgebreid

17 Maart 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Voor veldspuiten en boomgaardspuiten is het bekend dat ze iedere drie jaar moeten worden gekeurd. Die veiligheidskeuring wordt, in verband met strenger wordende Europese regelgeving, uitgebreid voor alle professionele spuitapparatuur.

De verbrede keuring maakt deel uit van de EU richtlijn: Duurzaam gebruik gewasbeschermingsmiddelen. De nieuwe machines, die onder de uitgebreide wetgeving vallen, moeten voor december 2016 gekeurd zijn. Voor de veldspuiten en boomgaardspuiten verandert er niets met de nieuwe regelgeving. Het keuren wordt door SKL, Stichting Kwaliteitseisen Landbouwtechniek, gedaan.

Voor een soepele integratie van de keuring is een regeling getroffen. Zo moeten de machines met een bouwjaar voor 1996, of van een onbekend bouwjaar, voor 31 december van dit jaar zijn gekeurd. Machines met een bouwjaar tussen 1996 tot en met 2000 hebben een jaar langer de tijd. Apparatuur van bouwjaar 2001 tot en met 25 november 2013 hebben nog twee jaar de tijd om gekeurd te worden. Nieuwe machines, die na 25 november 2013 zijn aangeschaft, mogen tot drie jaar na aanschaf ongekeurd blijven.

De volgende machines vallen onder de nieuwe regelgeving: Alle type motorvatspuiten, voor zowel binnen- als buitengebruik, grondontsmettingsapparatuur, rijen- of strokenspuiten (inclusief opgebouwd op een zaai- of pootmachine) met een werkbreedte groter dan 3 meter, doseerapparatuur waarbij GBM’s worden meegegeven aan gietwater en laagvolume spuitapparatuur. Voor de laatstgenoemde geldt afwijkende wetgeving. Zo hoeven deze apparaten slechts eenmaal per zes jaar gekeurd te worden. Is de nozzle het belangrijkste onderdeel dat aan slijtage onderhevig is, dan is hij vrijgesteld van een SKL keuring. De nozzle moet dan wel drie jaar of jonger zijn.

Rijen- of strokenspuiten met een werkbreedte van 3 meter of minder zijn vrijgesteld van de SKL keuring. Ook hand-gedragen apparatuur, verdampers, zaaizaadbehandelingsapparatuur, granulaat- en poederstrooiers, onkruidstrijkers, dompelmachines en staminjectie-apparatuur blijven vrijgesteld van de verplichte keuring. Meer informatie over een specifieke machine en de benodigde keuring staat op de website van het Productschap Akkerbouw.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
trekkerfan 17 Maart 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/item/10846507/SKL-keuring-wordt-uitgebreid]SKL keuring wordt uitgebreid[/url]
goed dat dit gebeurd, goede apparatuur is de basis voor een goede bespuiting.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden