Zaadbedrijven bezorgd

Derogatie zet 30.000 ha maïs op de schopstoel

1 April 2014 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

De eisen voor derogatie- verruiming van de mestnormen- vanuit Europa hebben grote gevolgen voor melkveehouders. Niet alleen gaat het tekort aan maïs toenemen, ook de innovatie bij maïs staat op de tocht. Het wordt als extra wrang ervaren dat de huidige maatregelen niet op modern onderzoek gebaseerd zijn.

In het verleden slaagde Nederland er middels onderzoek in om aan te tonen dat 70 procent gras en 30 procent maïs een goede basis is om de kwaliteit van grondwater te waarborgen. Die kans werd voor de derogatie van 2014 tot 2018 niet geboden. Op basis van gegevens die alweer acht jaar oud zijn besloot de Europese Commissie het aandeel maïs met 10 procent te verlagen. Een stap die grote gevolgen heeft voor een klein land, zoals Nederland. 

"Het wordt nu noodzaak voor melkveehouders om zoveel mogelijk maïs van het land te halen", zegt Michel Raaphorst, van Nordic Maize Breeding. Een eerste prognose van het areaal maïs maakt duidelijk waarom. "Van de 230.000 hectare, blijft waarschijnlijk nog 200.000 hectare of minder over", zegt Jos Groot Koerkamp, van Limagrain. Het is lastig om zo vroeg in het seizoen exacte cijfers te geven. 

Een snelle rekensom leert dat dit een verlies oplevert van 150.000 ton droge stof. "Het verschil tussen maïs en gras is 5 ton droge stof", zegt Groot Koerkamp. Het is ook een zware slag voor degene die zich de laatste jaren in hebben gezet om innovaties bij de maïsteelt te ontwikkelingen.   

Enkele innovaties zijn bijvoorbeeld de ultra- en zeer vroege maïsrassen en het inzetten van strokenfrees maïs. "Wij hadden in Friesland verwacht het areaal te kunnen uitbreiden tot 1.500 hectare", zegt Raaphorst. Dat gaat nu waarschijnlijk niet door. Bij strokenfrees wordt er eerst een snede gras van het land gehaald, waarna een strook maïs ingezaaid wordt. Wanneer het om een vroeg ras gaat kan er daarna nog een vanggewas geteeld worden. "Nu gaan melkveehouders waarschijnlijk voor maximale opbrengst. De nieuwe derogatie zet maïsontwikkelingen op slot."

Zowel Limagrain als Nordic Maize Breeding geven aan dat het kwalijk is dat er bij het opstellen van de derogatie geen rekening is gehouden met de ontwikkelingen bij de teelt van maïs. "Technisch gezien wordt er nu al te weinig bemest om een optimale maïsopbrengst van het land te halen", zegt Groot Koerkamp. "In de gebieden met de grootste veestapel, het oosten en het zuiden van het land, wordt vandaag de dag de meeste maïs geteeld."

Raaphorst vult dat aan. "De cijfers van acht jaar geleden stammen nog uit de tijd van de traditionele maïsteelt met een maximale mestgift." Ondertussen is de genetica van maïsrassen verbeterd, wordt er ander kunstmest gebruikt en hoeft er minder drijfmest ingezet te worden. "Ik mis in het nieuwe beleid het motiveren en stimuleren." Onderzoeksresultaten heeft Raaphorst, maar die gaan niet in op uitspoeling. "Tevens kun je dan pas vanaf 2015 ontheffing krijgen, middels de door de staatssecretaris beoogde "milieu equivalente maatregelen", terwijl het nieuwe beleid nu al in gaat." 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Willem 1 April 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10847478/Derogatie-zet-30-000-ha-mais-op-de-schopstoel]Derogatie zet 30 000 ha mais op de schopstoel[/url]
Jammer dat niet genoemd wordt dat juist waar de grootste veestapel is en de meeste mais wordt geteeld, zoals hierboven wordt vermeld, het nitraat in het grondwater nog steeds boven de 100 mg /ltr is. Voor de duidelijkheid dit mag niet boven de 50 mg/ltr. zijn.

Dat is ook de reden dat ook de rest van Nederland waar het nitraat wel onder de 50mg is, en veelal onder de 25 mg, ook te maken heeft met de 80-20 regeling en feite de dupe is van de bovengenoemde regio's.
hans m 2 April 2014
Minder maïs op de zandgronden, meer maïs op de veen- en kleigronden, lijkt de conclusie. Immers op deze gronden wordt vaak nog niet eens de 20/80 gehaald. Recent onderzoek heeft aangetoond dat ook op deze "moeilijke" gronden, probleemloos maïs geteeld kan worden. zie: http://www.maisteeltinstroken.nl/
boer kees 6 April 2014
hoe krapper de bemesting word naar meerdere bouwen mais hoe minder de kwaliteit mais word helaas moet ik zien dat we eigelijk roof bouw plegen en onze grond uitputten want je kan niet alles op maken wat aan reserven in de grond zit
pier 6 April 2014
Zuidwest Nederland heeft bij de laatste uitslag van de bodemmonsters massaal lagere fosfaatgetallen, door het uitmergelen van de grond.
de onttrekking is veel hoger dan door de politici word aangenomen.
Toch moeten we met al die lage gebruiksnormen werken
ER KLOPT GEEN SNARS VAN.
van de lagemaat 23 April 2014
heel verdrietig,hoe er mee om gegaan wordt
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden