Rooien ook begonnen

Poten in Groot-Brittannië gaat voorspoedig

16 April 2014 - Redactie Boerenbusiness

De Britse aardappeltelers liggen dit voorjaar flink voor op schema. Vooral boeren in het oosten van Engeland, waar de meeste aardappelen worden geteeld, hebben inmiddels veel hectares in de grond zitten. In het westen en noorden van het land zijn de omstandigheden vaak nog erg nat om te poten. In het zuiden is men inmiddels begonnen met het poten van de vroegste rassen, die rond kerst zijn gepoot.

The Potato Council schat dat inmiddels 40.000 hectare aardappelen in de Britse grond zit, gemeten op 12 april. Dat is flink meer dan de 19.000 hectare van vorig jaar, maar zo’n 20.000 hectare minder dan in 2012. Dat heeft alles te maken met een extreem laat en vroeg voorjaar.

Ook in Groot-Brittannië hebben telers te maken met een gebrek aan vorst. Bovenop is de grond hard en onderin nog zeer nat. In het oosten zijn de lichte gronden allemaal gepoot. De werkzaamheden op de zwaardere grond vallen nog niet helemaal mee. In graafschap Suffolk worden de vroegste percelen, die onder vliesdoek groeien, inmiddels beregend vanwege de aanhoudende droogte. In het westen van het land is het juist erg nat, waardoor het poten niet opschiet. Ook in Schotland moet nog een begin met de echte pootwerkzaamheden worden gemaakt. Naast de natte grond heeft dat ook te maken met het feit dat veel boeren daar nog graan aan het zaaien waren.

In het uiterste zuidwesten van Engeland, in graafschap Cornwall, is men inmiddels begonnen met het rooien van de vroegste aardappelen. Ook op het eiland Jersey is dat het geval. De aardappelen die nu worden gerooid staan veelal in kassen of plastic tunnels. Het gaat hier om de rassen Maris Piper en Arrow. De percelen die in de buitenlucht voor kerstmis zijn gepoot hebben de rijen inmiddels dicht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

EngelandPoten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden