Tarwe-export beperkt

Financiële penarie gaat Oekraïne ellende geven

17 April 2014 - Redactie Boerenbusiness

Nadat dinsdag duidelijk werd dat er sprake was van een militair ingrijpen in het oostelijk deel van Oekraïne stegen de tarwenoteringen op de beurzen van Chicago en Parijs fors, signaleert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in het weekbericht granen. Toch hebben de onrusten in Oekraïne volgens analisten vooralsnog weinig invloed op de graanproductie voor het seizoen 2014/15, omdat de oorspronkelijke bouwplannen voor dit seizoen grotendeels worden uitgevoerd.

Voor de middenlange termijn worden er wel problemen verwacht. Dit is een gevolg van de slechte financiële situatie. Zo is er sprake van devaluatie van de Grivna, een hoge rente, geen teruggave van de BTW, een afname van investeringen door westerse bedrijven, een tekort aan meststoffen en bestrijdingsmiddelen. Allemaal redenen waardoor de graanoogst mogelijk zal afnemen en er minder beschikbaar is voor export.

Voor dit seizoen (1 juli 2013 tot en met 30 juni 2014) wordt een Oekraïense graanexport verwacht van 29,8 miljoen ton waarvan 8,4 miljoen ton tarwe, 2,3 miljoen ton gerst en 18,7 miljoen ton maïs. Een aanzienlijk deel van de Oekraïense maïsexport wordt dit seizoen afgezet in de Europese Unie en landen als Spanje, Griekenland, Portugal en Italië importeren traditioneel voertarwe uit Oekraïne. Hoewel de stijging zowel de tarwe termijn- als spotnoteringen op de Europese markten aanvankelijk fors was, dalen de noteringen de laatste dagen weer iets. Ook de gerst- en maïsnoteringen fluctueerden fors de afgelopen week als gevolg van de onstabiele situatie in Oekraïne.

Stratégie Grains heeft de Europese april 2014 oogstprognose voor het seizoen 2014/15 vastgesteld op 297,9 miljoen ton (-1 procent ten opzichte van het vorig seizoen). In de Baltische Staten en het oosten van Frankrijk is het volgens Stratégie Grains te droog, maar voor de rest van de Europese Unie zijn de omstandigheden redelijk goed.

Verder wordt de granenmarkt beïnvloed door de droogte in onder meer de Verenigde Staten. De conditie van het tarweareaal blijft zorgelijk, ondanks wat neerslag de afgelopen dagen. Door de droogte loopt de inzaai van de maïs vertraging op. Mede door de hogere voorraden in de Verenigde Staten daalden de maïsnoteringen licht.

Gerst noteerde op de internationale markten stabiel of iets lager met neerslag in Australië en mogelijke aankopen door China de komende weken. De situatie in Brazilië en Argentinië verbeterde door de gunstige weersomstandigheden de laatste weken. Ondanks de positieve aanpassing van de sojaoogst in onder meer de Verenigde Staten en Brazilië stegen de sojanoteringen de afgelopen week, omdat China dan weer minder orders annuleert. De Canadese treinmaatschappij CN Rail gaat de transportcapaciteit richting de havens tot 500.000 ton sojabonen per week verhogen. Daardoor komt er meer beschikbaar voor export.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Oekraine
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden