Dijksma voert moties niet uit

Kabinet gaat scala aan middelen niet verbieden

18 April 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Het kabinet gaat de wens van de Tweede Kamer om alle gewasbeschermingsmiddelen die neonicotinoiden, fipronil en vijf typen azolen bevatten te verbieden, niet uitvoeren. Dit schrijft Sharon Dijksma, staatssecretaris van Landbouw, in een brief aan het parlement. Volgens de bewindsvrouw is een verbod, waartie een meederheid van de Kamer opriep via twee moties, juridisch niet uitvoerbaar.

LTO Nederland reageert opgelucht op het besluit van het kabinet, waarmee de organisatie eigenlijk al een beetje rekening had gehouden. De gevolgen van een verbod waren volgens LTO niet te overzien geweest. In totaal was dan een streep gezet door liefst 54 gewasbeschermingsmiddelen en 47 biociden. Hieronder vallen onder meer voor akkerbouwers en telers van maïs en groenten bekende merknamen als Admire, Calypso, Fandago, Amistar top, Opus Team, Score, Retengo Plus, Allegro en Folicur.

Volgens Dijksma zijn de middelen, om het kortweg te zeggen, niet te verbieden als deze zijn goedgekeurd en dus aan alle regels voldoen door de Nederlandse en Europese toelatingsinstanties. In Nederland gaat het dan om het College voor de Toelating van gewasbeschermingsmiddelen (Ctgb). Pas als de middelen of werkzame stoffen niet aan de toelatingseisen voldoen of er een duidelijk risico is die noodmaatregelen rechtvaardigen, wat het Ctgb moet motiveren, kan een verbod worden ingesteld. Ook de Europese Unie kijkt in zo"n traject mee, aldus Dijksma.

Daar is volgens de bewindsvrouw tot nu toe nog geen sprake. Over de neonicotinoiden, waarover veel discussie bestaat over de schadelijkheid voor bijen, schrijft ze: "Ook is er geen aantoonbare aanleiding dat er in de huidige toelatingen een ernstig risico aanwezig is voor bijen, waardoor ingrijpen door middel van een noodmaatregel is gerechtvaardigd."

Lees hier de brief van het kabinet aan de Tweede Kamer.

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Henk Tennekes 24 April 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10848796/Kabinet-gaat-scala-aan-middelen-niet-verbieden]Kabinet gaat scala aan middelen niet verbieden[/url]
Dit is niet de eerste keer dat staatssecretaris Sharon Dijksma de Nederlandse volksvertegenwoordiging met nepargumenten desavoueert. De Europese verordening gewasbescherming (VO-gwb) geeft haar alle ruimte de motie Ouwehand uit te voeren.Ze kan Art 1 lid 4 VO-gwb toepassen en uit voorzorg alle neonics, fipronil en triazolen verbieden.
erik 24 April 2014
Wel Henk, stuur een mail naar Dijksma in plaats van hier te gaan klagen
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden