Duitse opbrengst daalt

Areaaldaling gunstig voor knolselderijteelt

23 April 2014 - Redactie Boerenbusiness

De teelt van knolselderij is een nichemarkt, waarin vooral akkerbouwers in Duitsland, Nederland en België actief zijn. Na enkele vette jaren hebben telers in binnen- en buitenland te maken gekregen met magere seizoenen. Prijsherstel kan alleen plaatsvinden wanneer het areaal krimpt en dat is precies wat er nu gebeurt. Toch komen prijzen nog niet in beweging.

Uit cijfers van de Duitse groenteteelt is gebleken dat de oppervlakte knolselderij het afgelopen jaar met 87 hectare afnam, tot 1.580 hectare. Ook de opbrengst daalde met ruim 11 procent. Afgelopen seizoen werd gemiddeld 46,3 ton geoogst. Een jaar eerder was dat net geen 50 ton.

De Duitse teelt kent hiermee een vergelijkbaar beeld ten opzichte van ons land. In Nederland daalde het areaal afgelopen jaar licht, tot 1.500 hectare. Wat betreft de fluctuaties in het areaal lijken beide landen aan elkaar gelinkt. In België steeg het oppervlakte zeer miniem. Afgelopen jaar teelde de zuiderburen ongeveer 800 hectare knolselderij.

De Nederlandse Knolselderijtelersvereniging concludeert dat het gecombineerde areaal met nog eens 7,5 procent moet dalen om structureel voor betere telersprijzen te zorgen. Het gaat hierbij om ongeveer 300 hectare. Tussen 2005 en 2010 was de prijs goed te noemen, mede dankzij een laag areaal. In 2010 en 2011 steeg het areaal daarom flink.

‘De huidige prijzen liggen op 15 tot 20 cent per kilo. Dat moet eigenlijk 25 cent zijn’, zegt Jan Wijnen, zelf teler en voorzitter van de telersvereniging. ‘Dankzij de relatief warme winter hebben telers die alleen met buitenlucht koelen problemen in de bewaring. Knolselderij moet namelijk bij 1 graden Celsius worden bewaard, anders gaan de knollen schieten. ‘Veel partijen zijn daarom vroegtijdig geruimd, wat de prijs drukte. Hopelijk baant dat een weg voor de goede partijen die nog zitten’, meent hij.

Zelf teelt de akkerbouwer alleen vroege knolselderij van de rassen Prinz en Balena. Afgelopen week werd het even spannend met de nachtvorst. ‘De knolselderij zit nu twee weken in de grond en is niet met vliesdoek afgedekt. Of er schade is door de vorst kan ik nu niet zeggen. Dat zie je pas wanneer de plant gaat schieten. Beide rassen moeten resistent zijn tegen schieters. De praktijk gaat uitwijzen of dit ook zo is.’

Grafiek knolselderij.jpg
Areaal knolselderij in Duitsland, Nederland en België. Bron: Knolselderijtelersvereniging

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden