Veel emelten schade

Groei van suikerbieten zeer wisselend

23 April 2014 - Redactie Boerenbusiness

De groei van de suikerbieten voorloopt op veel plekken voorspoedig, schrijft Suiker Unie op haar website. In het zuiden van Nederland is de grond echter droog en hebben de bieten problemen met kiemen. Vooral Limburg lijkt hard getroffen. Dit jaar is weinig overgezaaid. Vooral emelten zorgen voor schade.

In de provincie Limburg ziet Suiker Unie soms extreme gevallen, zoals een perceel waar vier weken na het zaaien nog maar 40.000 planten boven staan. De rest ligt ongekiemd in de grond. Het noorden van Nederland kreeg de afgelopen week zo’n 10 millimeter regen, wat de plantgroei bespoedigt. De bieten staan hierdoor veelal in het eerste- of tweebladstadium. Vooral op de zandgrond doen de gewassen het goed.

Tot op heden is een half procent van het areaal suikerbieten overgezaaid. Dat komt neer op 245 hectare. Emelten zijn hiervan de grote boosdoener. Ruim 150 hectare is overgezaaid als gevolg van vreterij. De problemen doen zich vooral voor waar meerjarig grasland heeft gestaan, een groenbemester of zelfs laat geploegde tarwestoppel.

De emelt is de larve van de langpootmug. Tot het vierbladstadium kan deze voor schade zorgen. De vreterij stopt wanneer de larve zich begint te verpoppen. Laat zaaien kan daarom een maatregel zijn tegen emelten. Het IRS deed meerdere jaren onderzoek naar emelten. Geteste biologische middelen bleken niet effectief. Chemische middelen hadden wel een werking, maar op een toelating wordt nog gewacht.

emelten.jpg

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden