Uitlezen via app

Nieuwe vochtsensor van Dacom vooral makkelijker

2 Mei 2014 - Redactie Boerenbusiness

Dacom uit Emmen breidt hun productenpakket uit met een nieuwe vochtsensor, de Sensetion. Deze wordt leverbaar naast de TerraSen, en is vooral gebruikersvriendelijker en goedkoper. Via een app kun je de gegevens direct uitlezen. Volgens de fabrikant is het systeem plug & play. Je kunt er dus zo mee aan de slag.

De vochtsensor moet boeren en tuinders helpen om tijdig te beginnen met beregenen. Wordt de grond te droog, dan zie je dit op het programma en kun je hopelijk eerder beginnen dan bij een handmatige waarneming. De sensor bestaat uit een lange buis met daarop een zonnecollector.

In 2011 lanceerde Dacom de TerraSen. Dit is een uitgebreide sensor die niet alleen het vochtgehalte meet maar ook naar het gewas, de grondsoort en weersverwachtingen kijkt. Vervolgens wordt een beregeningsadvies gegeven.

Om met de sensor overweg te kunnen heb je veel specialistische kennis nodig. De nieuwe Sensetion is een uitgeklede versie van de TerraSen die iedereen moet kunnen bedienen. Het enige wat je hoeft te doen is een gat boren, de sensor in de grond te plaatsen en verbinding te maken via de app. Het systeem doet de rest zelf.

De sensor meet het bodemvocht in een laag van 25 centimeter. Bij de TerraSen gaat dit in zes stappen van 10 centimeter. De data die de sensor verzamelt stuurt hij via een gprs datalogger door naar je smartphone. Een zonnepaneeltje zorgt ervoor dat alles blijft draaien. De app helpt voor een groot gedeelte bij het gebruikgemak. De uitgebreide sensor werkt namelijk met een softwarepakket en laat alleen grafieken zien.

Geïnteresseerde boeren kunnen de Sensetion op de Dacom website zelf aanschaffen. Het pakket bestaat uit vijf sensoren, de app en het benodigde gereedschap voor de installatie. Ook zit er bij het pakket een drie jarig abonnement voor de data en software. Het complete pakket kost 4.975 euro. Losse sensoren verkoopt Dacom niet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden