Alleen voor pivots

Beregenen met Trimble via tablet of smartphone

12 Mei 2014 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

In Noord-Amerika start GPS-fabrikant Trimble dit voorjaar met een nieuw product: Irrigate-IQ. Met dit systeem is het niet alleen mogelijk om op GPS te beregenen. Ook kun je de pivot aansturen met een tablet of smartphone. Hiervoor ontwikkelde de fabrikant een app. Het systeem is geïntegreerd in de Connected Farm software.

In Nederland zijn de pivots dun gezaaid maar, in Noord-Amerika kunnen boeren dit jaar met Irrigate-IQ aan de slag. Toch kan het systeem ook voor ons land nuttig zijn wanneer het compatibel wordt met beregeningshaspels. Momenteel biedt alleen Irrifrance in ons land een oplossing om via GPS te beregenen.

Op de pivotinstallatie monteer je een GPS-systeem. Vervolgens kun je de machine via internet bedienen via bijvoorbeeld je tablet of smartphone. Hiervoor heeft Trimble een app gebouwd die voor zowel Apple als Android apparaten te gebruiken is.

De software van Irrigate-IQ is een onderdeel van het managementprogramma Connected Farm. In het programma zie je op welke plek hoeveel is beregend. Ook kun je zelf de gift plaatsspecifiek laten aanpassen. Door alleen de benodigde hoeveelheid water toe te dienen is het mogelijk efficiënter te beregenen met een hogere opbrengst tot gevolg.

De app gebruik je om de beregeningsinstallatie op afstand aan en uit te kunnen schakelen. Je kunt verder de rijrichting kiezen, de pompdruk, voltage en welk materiaal wordt beregend. Naast water worden de installaties in Noord-Amerika ook ingezet om dunne drijfmest en vloeibare kunstmest over het gewas te verdelen. De app is gratis te downloaden via de bekende plaatsen maar om hem te kunnen gebruiken moet je wel Irrigate-IQ aanschaffen.

Ondanks dat het systeem nu alleen in Noord-Amerika en Nieuw-Zeeland beschikbaar is verwacht Trimble-importeur Agrometius uit Alphen a/d Rijn dat het ook zijn weg in Europa gaat vinden. In Duitsland, Frankrijk, Spanje en Oost-Europese landen staan genoeg pivots waar het systeem op toegepast kan worden. Volgens Agrometius is ook in Nederland vraag naar dergelijke systemen, dus wie weet hoe het zich gaat ontwikkelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
aagje 12 Mei 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/item/10850141/Beregenen-met-Trimble-via-tablet-of-smartphone]Beregenen met Trimble via tablet of smartphone[/url]
Alleen te gebruiken op het 2050 scherm?
Niels 12 Mei 2014
Voor dergelijke systemen heeft Trimble een aantal handheld computers/pocket pc's die robuust zijn. Je kunt ook de computer op kantoor of tablet gebruiken.

Volgens mij draait Connected Farm ook op het 2050 scherm en zou je, in theorie, hem ook vanuit de trekker moeten kunnen bedienen via deze manier. Zolang het maar via Connected Farm is.
Chris van de Lindeloof 21 Mei 2014
Leuk artikel, goed om beregening op deze manier onder de aandacht te brengen. Moet echter wel eea corrigeren, Irrifrance is zeker niet de enige die dit levert, Lindsay levert (als eerste op de markt) een GPS-oplossing al ruim 4 jaar en sinds afgelopen jaar ook via een app. Verder kan er via een app FieldNet VRI (variabel beregenen) toegepast worden.
Voor meer info: http://www.farmstore.nl/img/nieuws/pdf/perrot/lindsay-fieldnet-persbericht-nl022014.pdf of http://www.myfieldnet.com/
Er is door Farmstore in de Benelux voor komend seizoen ook een systeem verkocht met FieldNet.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden