In het jaar 2030

Groot-Brittannië komt 2 miljoen hectare te kort

30 Juni 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Afgelopen week publiceerde de Universiteit van Cambridge een rapport over het gebruik van land in Groot-Brittannië. Hieruit valt op te maken dat de natie in 2030 ten minste 2 miljoen hectare grond te kort zal komen voor huisvesting van een groeiende bevolking en de hiervoor benodigde voedselproductie. Daarnaast zorgt de opkomst van energiegewassen en het GLB-beleid voor een grotere druk op de voedselproductie.

Wordt uitgegaan van de meest negatieve situatie dan is zelfs 7 miljoen hectare land benodigd over 16 jaar tijd, wanneer de Britse bevolking tot 70 miljoen personen is gegroeid. Momenteel wordt 19 procent van al het voedsel in Groot-Brittannië verspild. Onder andere door die verspilling terug te dringen kan worden ingegrepen op het probleem. In het rapport wordt kritiek geuit jegens de Britse overheid. Zij doen te weinig om zuinig om te springen met landbouwgrond.

Een van de grote ‘boosdoeners’ is de opkomst van energiegewassen, zoals snijmaïs voor biovergisters en miscanthus (olifantsgras).  De productie hiervan wordt momenteel sterk gesubsidieerd en slokt veel akkerbouwgrond op. In het rapport wordt daarom gepleit voor een oplossing op lange termijn.
Groot-Brittannië beschikt in totaal over 24 miljoen hectare, waarvan 75 procent wordt gebruikt voor de productie van gewassen. Het land is zelfvoorzienend in onder andere tarwe, gerst, melk en lamsvlees. Vooral fruit, groente en varkensvlees wordt geïmporteerd.

Andrew Montague-Fuller, hoofdauteur van het rapport, noemt ook de vergroeningsmaatregelen, verordend door de Europese Unie, een van de grote boosdoeners die de druk op landbouwgrond verder zal verhogen. Bedrijven zullen meer grond braak laten liggen en akkerranden aanleggen. ‘Hierdoor worden de gestelde objectieven wel behaald maar, we moeten ons afvragen of we niet beter meer voedsel kunnen gaan verbouwen’, schrijft hij.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
W.Bertens 30 Juni 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10853076/Groot-Brittannie-komt-2-miljoen-hectare-te-kort]Groot Brittannie komt 2 miljoen hectare te kort[/url]
Akkerranden aanleggen en/of grond braak laten liggen is de grootst mogelijke verspilling die er bestaat. Voor een echt boerenhart is dit uitermate schrijnend. Bij een overvloed aan voedingstoffen is uitvoer goed voor de inkomsten van de staat. Over de hele wereld is er een tekort aan voedsel.
Geen akkerranden en geen braak !!!!
Cagri 1 Juli 2014
Grond tekort vr voedsel en woningbouw? De heren van de regeringen mogen is bedenken dat het niets uithaalt 's lands grote bevolking te huisvesten als ze toch moeten sterven van de honger. Landbouwgrond zal echter altijd moeten wijken, omdat er nl meer verdiend is grond tot bouwpercelen om te vormen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden