Ongenuanceerd beeld

Vion hekelt Sharon Dijksma over brief Encebe

2 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Vleesconcern Vion is op zijn zachts gezegd niet blij met de brief die Sharon Dijksma, de staatssecretaris van Landbouw, woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd over de stand van zaken in de onderzoeken naar vleesverwerkende bedrijven. Naast het onderzoek naar vleesbedrijf Van Hattem, wordt ook het onderzoek naar Vion-dochter Encebe toegelicht. In de brief staat dat Encebe "een product dat niet aan de voedselveiligheidscriteria voldeed niet heeft teruggehaald en niet aan de NVWA heeft gemeld."

Volgens Vion klopt dit niet en wordt er "onnodig een verkeerd en ongenuanceerd beeld geschetst rondom een administratieve procedure fout". Het vleesbedrijf meldt dat na een monstername van een kleine partij droge worst er een te hoog gehalte van de Listeria bacterie is gemeten. Nadat Vion de resultaten van de monstername heeft ontvangen, heeft zij volgens het bedrijf "direct actie ondernomen en de kleine partij teruggehaald bij het distributiecentrum en direct vernietigd."

Wel erkent Vion geen directe melding hiervan te hebben gedaan aan de NVWA, waarvoor het bedrijf naar eigen zeggen een administratieve boete heeft gekregen van 1.050 euro. "De producten hebben nooit de consumentenmarkt bereikt en er is geen gevaar voor voedselveiligheid geweest. Alle procedures zijn goed uitgevoerd en de stappen in dit proces zijn netjes gedocumenteerd en door de NVWA ter inzage beschikbaar", zegt Vion in een verklaring. "Daarnaast is er door de NVWA een herinspectie geweest en daarbij is alles goedgekeurd." Dijksma meldt in haar brief dat de herinspectie nog moet plaatsvinden.

Vion zeg het jammer te vinden dat de procedurestappen die zijn gezet en de goedkeuring na herinspectie niet zijn meegenomen in de brief. Eerder is bekend geworden dat Encebe wel een boete van 15.000 euro moet betalen, omdat het bedrijf in 2012 zo"n 11.000 kilo ham ten onrechte als biologisch verkocht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
ik 3 Juli 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10853342/Vion-hekelt-Sharon-Dijksma-over-brief-Encebe]Vion hekelt Sharon Dijksma over brief Encebe[/url]
Tja Dijksma wilde de NVWA inkrimpen en voor een gedeelte terecht wegbezuinigen. Wat VION overkomt is dus een Criminele actie van VWA om zich onmisbaar te maken. Trieste ontwikkeling !!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden