Rusland frustreert procedure

Geen sancties van WTO tegen varkensban Rusland

14 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De aanklacht die de Europese Unie bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) tegen de Russische importban voor Europees varkensvlees heeft ingediend, is door Rusland geblokkeerd. Voordat de WTO een geschillencommissie instelt, wil de organisatie eerst een onderzoek naar de achtergronden van de grenssluiting.

Tijdens een vergadering van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft de Europese Unie de WTO verzocht een geschillencommissie op te richten die een uitspraak moet doen over het importverbod dat Rusland eind januari instelde voor Europees varkensvlees. De EU is van mening dat het importverbod in strijd is met de internationale handelsregels van de WTO.

Volgens de EU is er geen wetenschappelijke onderbouwing voor het importverbod. Daarnaast is de grenssluiting gebaseerd op slechts vier gevallen van Afrikaanse varkenspest in Polen en Litouwen, terwijl in Rusland tientallen gevallen zijn geconstateerd. Om Rusland tegemoet te komen en om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen, heeft de EU strenge maatregelen genomen. Rusland heeft dit echter niets gedaan, waardoor Russische producten een oneerlijk concurrentievoordeel hebben ten opzichte van Europese producten. Ook beschuldigt de EU Rusland van discriminatie, want Rusland treedt minder streng op tegen buurlanden waar Afrikaanse varkenspest is geconstateerd.

Het importverbod voor Europese varkensproducten is, volgens de EU, in strijd met de verplichten op het gebied van sanitaire en fytosanitaire maatregelen van de WTO. Ook gaat het importverbod in tegen de wereldovereenkomst voor tarieven en handel, het zogenoemde GATT-verdrag.

De EU heeft verschillende gesprekken met Rusland gevoerd om een oplossing te vinden voor het importverbod. De grens is echter nog altijd gesloten, waardoor de EU geen andere mogelijkheid ziet dan bij het orgaan voor geschillenbeslechting van de WTO, een aanklacht tegen Rusland in te dienen.

Rusland verklaarde tijdens het overleg van de WTO dat het overtuigd is dat de grenssluiting wetenschappelijk is onderbouwd en dat de maatregelen in lijn zijn met internationale standaarden en eisen. Opvallend is dat Rusland van mening is dat de maatregelen niet discriminerend zijn ten opzichte van binnenlandse producten. Ook gaf Rusland aan dat het importverbod alleen geldt voor Polen en Litouwen, maar dat een handelsakkoord met de EU voorschrijft dat wanneer in één van de EU-lidstaten Afrikaanse varkenspest wordt geconstateerd, de grens voor alle EU-landen moet worden gesloten.

Rusland betreurt de stappen die de EU heeft gezet en is ervan overtuigd dat het geschil op een vredige manier via gesprekken kan worden opgelost. Rusland kon hierdoor niet instemmen met de oprichting van een geschillencommissie.

Door de weigering van Rusland om mee te werken aan de oprichting van een geschillencommissie, heeft de Wereldhandelsorganisatie de oprichting van een geschillencommissie uitgesteld. De WTO gaat het Russische importverbod voor Europees varkensvlees eerst onderzoeken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Slome 2 14 Juli 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10854146/Geen-sancties-van-WTO-tegen-varkensban-Rusland]Geen sancties van WTO tegen varkensban Rusland[/url]
Bij ons noemen ze dat tijdrekken...
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden