Zware klap voor melkpoeder

Kiwi-melk drama voor zuivelprijzen

16 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Gedurende de vorige veiling van de Global Dairy Trade bleek al dat de piekproductie in Nieuw-Zeeland grote gevolgen heeft voor de wereldwijde zuivelprijzen, maar uit de laatste veiling blijkt pas echt welke dramatische gevolgen de extra melk heeft. 

De veiling van dinsdag levert een lager verkocht volume (36.656 ton) op bij duidelijk lagere prijzen. Gemiddeld daalden de prijzen met 8,9 procent tot een bedrag van 3.309 dollar, 2.437,89 euro per ton. Een flinke stap omlaag, maar nog wel een gemiddelde. Een blik werpend op de afzonderlijke fabricaten blijkt de schade nog groter.

Allereerst volle melkpoeder (WMP). Na een kleine stap terug gedurende de vorige GDT erodeerde de prijs afgelopen veiling zeer snel. Alleen Fonterra bood hier product aan, waardoor goed te zien is wat het effect van de verwachte piekproductie uit deze regio is op de zuivelprijzen. Gemiddelde zette WMP een daling neer van 10,9 procent, wat de prijs laat uitkomen op 3.088 dollar, 2.275,85 euro per ton. Voor het eerst bevindt de prijs zich op een niveau onder dat van 2013.

De laagste prijs geldt het november-contract met een gemiddelde van 3.042 dollar, 2.241,18 euro per ton. Daarna trekken prijzen weer aan. Procentueel zette december de grootste daling neer en werd er 11,9 procent van de prijs afgehaald.  

Na WMP werd de grootste daling waargenomen bij AMF. Opmerkelijk want bij boter (min 1,1 procent) en BMP (min 4,6 procent) waren de dalingen van veel kleinere omvang. Een min van 10 procent zet de prijs terug tot 3.250 dollar, 2.393,88 euro per ton. Het laagste niveau sinds januari 2013. Hier was opnieuw Fonterra de enige aanbieder, waardoor het niet zal verbazen dat de laagste prijzen voor dichtbij gemaakt worden. September spant de kroon met een verlies van 11,7 procent uitkomend op 3.198 dollar, 2.356,11 euro.

Door de klap bij AMF is het extra opmerkelijk dat de boterprijs maar een kleine correctie neerzet. Voor november wordt zelfs een plus gehaald van 0,2 procent, de prijs omhoog zettend tot 2.302,33 euro per ton. Wellicht dat hier de situatie in de VS een rol speelt. Daar begint boter schaars goed te worden. Toch zette de ongezouten zoete boter aangeboden door Dairy America een kleine stap terug van 75 dollar om uit te komen op 4.800 dollar voor levering augustus. Dit kom neer op 3.536,38 euro en ligt meer in lijn met de Europese prijs.

Grofweg een 1.700 dollar lagere prijs neerzettend volgt Fonterra met een notering van 3.115 dollar, 2.294,96 euro, per ton voor levering september. Het mag duidelijk zijn dat de markten in Amerika en Europa prijshoudender zijn dan die in Nieuw-Zeeland.     

Wat bij boter al een beetje naar voren komt wordt nog duidelijker bij magere melkpoeder. Daar deden mee: Amul, Arla, DairyAmerica, Euroserum en Fonterra. Gemiddeld daalde de prijs met 7,1 procent tot 3.516 dollar, 2.589,81 euro, per ton. Het is geen verassing dat Fonterra de laagste prijzen neerzet. Kijkend naar het Medium Heat contract voor levering september noteert Nieuw-Zeeland aan prijs van 3.430 dollar, gevolgd door Euroserum (3.540), Arla (3.580 dollar voor EU en DK), Arla UK (3.750) en DairyAmerica sluit de rij met 3.850 dollar per ton. Fonterra behaalt de hoogste prijzen voor december. Daarna laten prijzen weer een lichte daling zien.

Over blijven cheddar (min 1,6 procent) en RenCas (min 8,9 procent). Die komen uit op respectievelijk 4.164 dollar, 3.067,81 euro, per ton en 9.761 dollar, 7.191,38 euro, per ton.  

Er is geen ontkomen aan. De verwachte grote piek bij de melkaanvoer in Nieuw-Zeeland drukt zwaar op de wereldmarkt. Net nu Europa en de VS de hoogtepunten bij de aanvoer achter de rug hebben en afkoersen op een stukje herstel. Na de tik die prijzen krijgen door de piek in Nieuw-Zeeland geven de EU en de VS prijzen in het voorjaar van 2015 waarschijnlijk, wanneer het weer meezit, een trap na. Nu rest de vraag of voerprijzen voldoende gaan dalen om ervoor te zorgen dat melkveehouders aan het einde van de rit voldoende marge overhouden.

volle_melkpoeder_gdt.JPG

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Herman 16 Juli 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10854320/Kiwi-melk-drama-voor-zuivelprijzen]Kiwi melk drama voor zuivelprijzen[/url]
Dit is toch ook in de lijn der verwachting als iets duur is wil ieder zoveel mogelijk mee profiteren ,zo zie je maar een vrije melk markt kan helemaal niet dus zo snel mogelijk weer een quotering.
La Vache 17 Juli 2014
De quotering moest en zou eraf. Met als gevolg dat er als een gek bijgebouwd werd in Nederland, onder hoge eisen (kostprijsverhogend). Vervolgens blijkt Nederland te klein (mestprobleem volgens de geleerden) en zit Nederland alsnog aan een beperking in de productie. Want mestafvoeren is ook weer kostprijsverhogend en moet er ook nog meer ruwvoer komen. De concurrentie in lage kostprijs valt voor Nederland in deze ongunstig uit, maar er wordt nu gegokt op onderscheid in kwaliteit, maar daar moet dan een draagkrachtige markt voor zijn. Afwachten maar hoe die bal gaat rollen.
kluit 17 Juli 2014
Welkom in de vrije markt
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Zuivelbusiness

Kaasprijzen stevig onderuit op Global Dairy Trade

Analyse Zuivelbusiness

Zwakke Global Dairy Trade met laagste afzet in jaren

Nieuws Zuivelbusiness

Global Dairy Trade tapt uit ander vaatje

Nieuws Melk

Global Dairy Trade zet fors meer zuivel om

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden