Niet onder kostprijs verkopen

Lage prijzen remmen voorverkoop tarwe

23 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness

Akkerbouwers in het westen van Europa zijn vooralsnog terughoudend bij het verkopen van de tarwe in de hoop dat prijzen zich weer gaan herstellen van het tweejarig dieptepunt. Iets wat alleen gebeurt wanneer de prognose omtrent de wereldwijde graanvoorraad niet uitkomt.

Telers verkopen traditioneel een significant deel van het gewas al voor de oogst van start gaat, aldus Agri.EU. Dit seizoen heeft echter nog niet de helft van het normale aantal transacties plaatsgevonden, zo melden handelaren en analisten. 

Op de Euronext zakten de prijzen deze week terug naar 176,75 euro per ton. Het laagste punt sinds eind 2011. Het is tevens een bedrag ver onder de 200 euro, die door akkerbouwers aangehouden wordt om te bepalen wanneer het gewas winstgevend is.

De verwachte grote oogsten verspreid over het noordelijk halfrond, samen met een verwachte minder vraag naar West-Europees graan heeft de prijzen stapsgewijs verlaagd. Het moedigt akkerbouwers aan om bovenop het tarwe te blijven zitten in afwachting van de oogst.

"Het aantal akkerbouwers wat al van te voren verkoopt is verspreid over Europa laag. Logische want de markt is flink gedaald en prijzen zijn in vergelijking met de laatste twee tot drie campagnes relatief laag."

In Frankrijk, de grootste tarweteler van Europa, willen akkerbouwers liever niet akkoord gaan met een prijs onder de productiekosten, maar riskeren ze daarmee wel dat de markt nog verder gaat dalen. Hetzelfde gebeurt in Duitsland en Engeland. Zo was in Duitsland vorig seizoen 30 procent al in het voren verkocht, maar komt dat percentage dit jaar niet verder dan 10 tot 15 procent.  In Engeland ligt dat percentage met 40 procent doorgaans hoger, maar daar is nu ook niet meer dan 20 tot 25 procent in het voren verkocht.
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Brussel is eruit met regels voor graan uit Oekraïne

Analyse Granen & Grondstof

Nat weer komt Europese tarwe niet ten goede

Analyse Granen & Grondstof

Rusland blijft verrassen op de tarwemarkt

Marktupdate Granen

Tarwe laat op meerdere fronten herstel zien

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden