EU weet niet te profiteren

Rabobank voorziet krapte op wereld varkensmarkt

25 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness

De wereldwijde varkensmarkt komt de komende maanden in het teken te staan van een bijzonder krap aanbod. In zowel Azië, als Noord- en Zuid-Amerika gaat dit leiden tot hoge prijzen. Alleen de EU weet niet te profiteren van het beperkte varkensvleesaanbod op de wereldmarkt. Dit zegt de Rabobank in het kwartaalrapport over de varkensmarkt.

De wereldvarkensmarkt staat in het derde kwartaal van 2014 in het teken van records. Vooral in exporterende landen die getroffen zijn door het PED-virus, zoals de Verenigde Staten en in importerende landen zoals Japan en Zuid-Korea, stijgen de varkensprijzen gedurende de resterende maanden van het derde kwartaal en de eerste maanden van het vierde kwartaal naar ongekende niveaus.

In de VS wordt de krimp van de varkensstapel enigszins afgezwakt door een stijging van het gewicht. In de eerste helft van 2014 wogen de varkens gemiddeld drie procent meer. Rabobank verwacht dat het gewicht verder gaat toenemen, maar dat de toename onvoldoende gaat zijn om de krimp van de varkensstapel te compenseren. In juni zijn vijf procent minder varkens geslacht dan in dezelfde maand in 2013.

Omdat Japan, Zuid-Korea en Mexico netto-importeurs van varkensvlees zijn terwijl de binnenlandse varkensstapel eveneens is getroffen door PED, versterkt de ziekte in deze landen de prijsstijging. Naast hogere prijzen voor geïmporteerd vlees, is ook het aanbod van binnenlands geproduceerd vlees aan het afnemen. Vooral Japan, waar geïmporteerd vlees relatief duur is in vergelijking met andere landen in Azië door de lage koers van de yen, is dit een probleem.

Voor China voorziet Rabobank positieve ontwikkelingen. Na een zeer moeizame eerste helft waarin de varkensprijzen daalden door lagere binnenlandse consumptie, trekken de prijzen in de tweede helft van 2014 aan door een stijgende consumptie en een krap varkensaanbod.

Van de krapte op de wereldmarkt weet de EU nauwelijks te profiteren. Volgens d Rabobank heeft de EU teveel last van het Russische importverbod. Ook speelt de hoge eurokoers een rol waardoor het Europese vlees relatief duur is op de wereldmarkt en de EU er slechts beperkt in slaagt andere exportbestemmingen te vinden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden