Droog weer hard nodig

Voor Duitse tarwe is het erop of eronder

31 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Tot nog toe vordert de oogst van wintertarwe in Duitsland alles behalve snel. Door het zonnige droge weer kreeg tarwe de kans om vlot af te rijpen, maar nu de oogst zich aandient gooit regen roet in het eten. Alleen de oogsten van gerst en koolzaad verlopen relatief vlot, aldus Agrar Heute. 

De periode van mooi weer die midden juli werd ingezet resulteerde in een snelle afrijping van tarwe en maakte dat de oogst voorspoedig door kon gaan. Echter de buien van de laatste dagen hebben de oogst weer stilgelegd. Door de regenval is het vochtgehalte in de tarwe te hoog en het onweer en heftige regenbuien resulteerden ook nog eens in legering.

De oogst van wintergerst is nagenoeg klaar. Alleen in Baden, Hessen en Westfalen moeten de laatste hectares nog geoogst worden. De opbrengsten die in het begin van de oogst al goed waren bleven gedurende de oogst overeind. Regionaal laten de opbrengsten een wisselend beeld zien. Met name in het oosten van Duitsland vallen de resultaten hoog uit en kan een gemiddelde opbrengst van 8 ton per hectare gehaald worden, een jaar eerder was dat 7,6 ton. Bij een areaal van 1,24 miljoen ton wordt rekening gehouden met een opbrengst van negen miljoen ton wintergerst.

Bij winterrogge is het nog lastig om iets zinnigs van de oogst te zeggen, omdat alleen in Nedersaksen pas de helft van het areaal gedorst is. Toch lijkt een opbrengst van 6,6 ton per hectare realistisch. De oogst van wintertarwe gaat al net zo snel. Alleen in Beieren, Hessen en in Rijnlands kon een noemenswaardig areaal wintertarwe geoogst worden.

Net zoals bij wintergerst variëren de opbrengsten sterk. Zo worden er vanuit Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts een gemiddelde opbrengsten gemeld, terwijl de bedrijven in Beieren en het oosten van Duitsland afkoersen op een bovengemiddelde opbrengst. Het weer van de komende dagen gaat bepalen hoe de oogst van wintertarwe zich verder gaat ontwikkelen. Alleen bij stabiel droog weer kan de wintertarwe op tijd in de gewenste kwaliteit geoogst worden. 

Sneller gaat de oogst van koolzaad. Daarvan is al tweederde geoogst en komt de gemiddelde opbrengst uit op 4,5 ton per hectare. Een totale opbrengst van 5,8 miljoen ton komt in zicht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jaap Kozak 31 Juli 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10855407/Voor-Duitse-tarwe-is-het-erop-of-eronder]Voor Duitse tarwe is het erop of eronder[/url]
Geen wonder dat de prognoses zo hoog zijn. Er wordt geschreven over "73 ton per Ha". Misschien zou het handiger zijn als mensen met verstand van gewassen de prognoses zouden maken.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Granen & Grondstof

Tarwehandel toon weinig vertrouwen in nieuwe oogst

Analyse Granen & Grondstof

Natte winter niet te zien in Europese opbrengstraming

Analyse Granen & Grondstof

Droogte geeft tarwemarkt een slinger omhoog

Marktupdate Granen

Het is of te nat of te droog in de graangebieden

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden